Un veac și jumătate de activitate educațională la Colegiul Național „Nicu Gane” din FălticeniEducație

Un veac și jumătate de activitate educațională la Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni

       Accesări: 1129

La începutul lunii noiembrie, Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni, sărbătoreşte 150 de ani de activitate.

Cu prilejul acestei importante aniversări, în săptămâna 2 – 6 noiembrie 2020 vor avea loc manifestări destinate celebrării unui veac și jumătate de activitate educațională de excepție în „târgul” de pe Șomuz.

Pentru a marca momentul deosebit, reprezentanții instituției de învățământ au pregătit un eveniment adecvat vremurilor în ziua de luni, 2 noiembrie, începând cu ora 10.00, în clădirea Colegiului.

„De la începutul anului școlar am propus și, în marea lor majoritate, colegii au decis ca Săptămâna Altfel să se deruleze în perioada 2 – 6 noiembrie 2020, tocmai pentru a celebra prin diverse activități acest important eveniment al școlii. Aceste zile se doresc a fi momente în care să înțelegem că școala nu e doar o prioritate, clișeic aclamată ca fiind națională, ci o prioritate a istoriei, a timpului care devine istorie”, a declara profesorul Anișor Vasiliu, directorul Colegiului.

Prețuit în mentalul colectiv al zonei, competitiv în procesul instructiv-educativ, Colegiul fălticenean continuă să fie o unitate de învățământ care își respectă deviza propusă: „Educație și cultură”.

„În pofida furcilor caudine prin care este trecută societatea contemporană, dar mai ales școala și fenomenul educațional, colectivul de cadre didactice al școlii se încăpățânează să nu lase momentul jubiliar să treacă neobservat pentru opinia publică locală și chiar națională. Astfel, celebrarea acestui eveniment se va derula în cea mai mare parte într-un cadru digital, într-o variantă online, astfel încât toți cei care prețuiesc această școală emblematică pentru municipiu, județ sau pe plan național, din orice colt al țării sau al lumii să  reînvie, prin amintiri și evocări, spiritul bătrânei doamne, simbolul de neprețuit al urbei”, a precizat profesorul Ioan Caulea, directorul adjunct al Colegiului.

Evenimentul va cuprinde următoarele momente: dezvelirea unei plăci comemorative de marmură care va dăinui pe frontispiciul liceului, prezentarea într-un cadru restrâns a mesajelor primite de la foști profesori, foști directori, ministerele de resort, al Educației și al Culturii, de la inspectoratul școlar, de la oficialități locale și județene, de la reprezentanți de frunte ai învățământului preuniversitar și universitar, foști și actuali elevi, prezentarea de către autori (Mioara Gafencu și Sorin Gafencu) a Monografiei intitulată «Colegiul Național „Nicu Gane” (1870-2020) », lansarea unui număr aniversar jubiliar al „Revistei Noastre” (coordonator prof. dr. Marius Iacob), vizionarea unui film omagial realizat de elevii școlii (coordonator prof. Loredana Amariei), prezentarea unei expoziții de fotografie denumită sugestiv „Arc peste timp” (autor prof. dr. Codrin Bența), activitatea „Chimia, experiențe peste timp” (membrii catedrei de chimie). De asemenea, vor fi prezentate secvențe dintr-o filmare realizată cu prilejul celebrării centenarului școlii.

Pentru că momentele evenimentului se vor derula în marea lor parte într-o variantă virtuală, au fost create o pagină de Facebook și un canal de Youtube, dedicate evenimentului. Pe zidul principal al școlii va fi ancorat un banner de promovare a momentului aniversar iar profesorii și elevii școlii vor purta o insignă jubiliară. Nu vor lipsi nici momentele artistice, constituite în daruri muzicale înregistrate, oferite de elevi sau foști elevi ai școlii, care vor dărui comunității „Nicu Gane” de pretutindeni din talentul lor artistic. De aranjamentul acestor momente se va ocupa profesorul de muzică Dan Sinăuceanu.

Momentul aniversar va prilejui, la propunerea membrilor catedrei de matematică, și săvârșirea la Capela „Sf. Nicolae” a școlii a unei slujbe de Te Deum și de pomenire a foștilor profesori ai colegiului care au părăsit această lume.

ȘTIRI