Un grup de elevi și profesori din străinătate au petrecut câteva zile speciale la Școala „Ion Irimescu” FălticeniEducație

Un grup de elevi și profesori din străinătate au petrecut câteva zile speciale la Școala „Ion Irimescu” Fălticeni

       Accesări: 611

Programele europene pentru educație valorizează cunoașterea și dezvoltă relațiile interumane. Acestea sunt doar două dintre coordonatele proiectului internațional „Do best with waste”, derulat de Școala Gimnazială „Ion Irimescu”. Ultima mobilitate s-a desfășurat de curând la Fălticeni, experiențele acumulate fiind atuuri importante pentru fiecare participant.

Parteneri din cadrul proiectului sunt unități de învățământ din Esposende (Portugalia), Kecioren (Turcia), Bologna (Italia), Stara Zagora (Bulgaria) și Limanowa (Polonia).

Elevi și profesori de la aceste școli au participat la cea de-a cincea mobilitate de tip LTTA, cu tema „Reducerea consumului de energie”, în care au fost consolidate noi și importante cunoștințe.

Coordonatorul proiectului, profesorul Florin Onesim, afirmă că prin prisma activităților organizate, pentru oaspeți și, deopotrivă, pentru gazde a fost o săptămână specială.

În perioada 12-16 septembrie au fost desfășurate ateliere și vizite de lucru în elevii și profesorii au simțit ospitalitatea românilor și s-au bucurat de muzeele și peisajele pe care împrejurimile municipiului Fălticeni le oferă.

Prezența oaspeților a fost prilej de bucuri și sărbătoare în sânul Școlii Gimnaziale „Ion Irimescu„ din Fălticeni, după cum conchide profesorul Onesim.

Majoritatea activităților au fost centrate pe elevi, aceștia participând rând pe rând la ateliere de lucru ce împletesc tradiționalul cu modernul, de la frământatul aluatului pentru plăcinte până la o sesiune despre celulele fotovoltaice, de la experiența unică trăită în preajma mănăstirilor bucovinene până la dezbateri despre consumul anual de energie din școlile noastre și mijloacele de diminuare ale acestuia.

Proiectul s-a încheiat cu un atelier interesant, botezat „Copacul mobilității” (Mobility tree), realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Fălticeni.

Este vorba despre o acțiune ecologică, în cadrul căreia au fost plantați șase copaci, ce reprezintă, simbolic, cei șase parteneri din proiect, într-o zonă din centrul municipiului.

Activități deosebite i-au impresionat pe oaspeții din Bulgaria, Italia, Polonia, Portugalia, Turcia, aceștia manifestându-și dorința de a reveni în Orașul Muzeelor, dar și în frumosul ținut la nordului Moldovei.

ȘTIRI