Transport fictiv pe ruta Baia-Cornu Luncii! Inspectorii Gărzii Forestiere au confiscat peste 300 mc de bușteni și au dat amenzi de zeci de mii de leiLocal

Transport fictiv pe ruta Baia-Cornu Luncii! Inspectorii Gărzii Forestiere au confiscat peste 300 mc de bușteni și au dat amenzi de zeci de mii de lei

       Accesări: 2347

România pierde în fiecare oră trei hectare de pădure. Defrișările masive s-au accentuat în ultimii ani, iar pădurile dispar sub ochii noștri. Garda Forestieră caută să pună stavilă acțiunilor cu caracter ilegal, care nu sunt deloc puține și care dau peste cap socotelile firmelor în domeniu.

Inspectorii instituției sucevene au confiscat, într-una din activitățile desfășurate recent, aproximativ 335 mc de bușteni de rășinoase și 13 mc cherestea rășinoase de proveniență ilegală.

Pe baza informațiilor deținute la nivelul Gărzii Forestiere Suceava, cu privire la transporturi fictive de materiale lemnoase pe drumurile publice, inspectorii au demarat o acțiune de verificare împreună cu lucrători de poliție din cadrul I.P.J. Suceava – Biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol.

Controalele au vizat legalitatea transporturilor efectuate, iar în urma acestora s-a constatat că primul operator economic, cu două puncte de lucru pe raza comunei Baia, a emis fictiv, în data de 17 ianuarie 2022 și la data de 05 februarie 2022, șase avize de însoțire în baza cărora a simulat patru transporturi de materiale lemnoase care totalizează un volum de 200,58 mc bușteni rășinoase.

La transporturile ”efectuate” au fost utilizate ca mijloace de transport, autoutilitarele aparținând destinatarului materialelor lemnoase, punctul de descărcare fiind în Sasca Nouă, comuna Cornu Luncii, în depozitul aparținând unui alt operator economic.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Acest fapt a fost demonstrat cu ajutorul informațiilor generate de aplicația SUMAL 2.0 și a imaginilor înregistrate de camerele video fixe existente pe traseul înregistrat de cele patru transporturi.

Inspectorii Gărzii Forestiere Suceava au constatat faptul că, atât emitentul cât și destinatarul, la întocmirea avizelor de însoțire și la crearea transporturilor în aplicația SUMAL 2.0, pentru crearea senzației de legalitate, au utilizat fotografii neconforme cu realitatea, fiind încărcate fotografii ale altui mijloc de transport.

Autoritățile au procedat la verificarea activității ambilor operatori economici, care au ca obiect de activitate prelucrarea primară a lemnului și comercializarea materialelor lemnoase.

În cazul operatorului economic care a expediat materialele lemnoase, în depozitele societății, neluând în considerare cele patru transporturi fictive, s-a constatat un volum de 221,25 mc buștean rășinoase și 12,92 mc cherestea de rășinoase în plus față de documentele scriptice, fără a putea fi justificată proveniența legală.

În același timp, au fost identificate cazuri în care operatorul economic nu a respectat prevederile legale referitoare la condițiile de efectuare a fotografiilor necesare și obligatorii la începerea transporturilor de materiale lemnoase.

Inpectorii au contravențional operatorul economic cu amenzi totalizând 23.000 lei și s-a dispus confiscarea un volum de 40,71 mc buștean rășinoase și 12,92 mc cherestea rășinoase, cu o valoare totală de 19.562 lei.

În acest caz, pentru diferența de volum de 200,58 mc buștean de rășinoase aferent celor patru transporturi fictive, întrucât faptele constatate pot constitui elementele constitutive ale unei infracțiuni, se vor sesiza organele de cercetare penală competente.

În cazul operatorului economic destinatar al materialelor lemnoase, în depozitul societății, fără a fi luate în considerare cele patru transporturi fictive, s-a constatat un volum de 334,7 mc buștean rășinoase în plus față de documentele scriptice, fără a putea fi justificată proveniența legală.

Au mai fost constatate încălcări ale prevederilor legale privind obligația împrejmuirii depozitului de material lemnos, precum și cazuri în care operatorul economic nu a respectat prevederile legale referitoare la condițiile de efectuare a fotografiilor necesare și obligatorii la începerea transporturilor de materiale lemnoase.

S-a procedat la sancționarea contravențională a operatorului economic cu amenzi totalizând 35.000 lei iar materialele lemnoase, cu o valoare totală de 66.940 lei, au fost confiscate.

Inspectorii Gărzii Forestiere Suceava vor continua verificările cu privire la proveniența și trasabilitatea materialului lemnos.

ȘTIRI