Teme de actualitate au fost dezbătute în cadrul unui simpozion internațional desfășurat la FălticeniSpecial

Teme de actualitate au fost dezbătute în cadrul unui simpozion internațional desfășurat la Fălticeni

       Accesări: 1439

Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” din Fălticeni a organizat, la sfârșitul acestei săptămâni, cea de-a IX-a ediție a Simpozionului Internațional “România între Occident și Orient”.

Întâlnirea a avut loc în cadrul Centrului de Documentare și Informare al Colegiului și a fost moderată de profeoara Elena Deleanu.

În cadrul deschiderii oficiale au luat cuvântul: Prof. dr. ing. Silvia – Mariana Țuca, director adjunct al CTMB Fălticeni, cercetătorii Arcadie Bodale (Iași), Valentin Constantinov (Chișinău), istoricul sucevean Vasile Demciuc și inspectorul de specialitate prof. dr. Toader Mihai Piticar (Inspectoratul Școlar Județean Suceava).   

Plecând de la tema acestei ediții, “De la Marea Unire la România postdecembristă”, comunicările din cadrul simpozionului s-au axat pe dezbaterea unor aspecte care au marcat evoluția României: relațiile internaționale din secolele XIX – XX; împlinirea a 30 de ani de evenimentele din Decembrie 1989; România Mare în presa românească și internațională; Cultura și Propaganda în România contemporană; Elitele societății românești în fața democrației și a totoalitarismului.

În prima parte, au fost susținute 11 comunicări în plenul reuniunii. Între vorbitori s-au aflat cercetători și nume importante ale mediului universitar: Arcadie Bodale, de la Arhivele Naționale din Iași, Valentin Constantinov, de la Institutul de istorie, Stat și Drept din Chișinău, universitarii Florin Pintescu, Vasile Demciuc, Radu Florian Bruja, Elena Preda (Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava), Adrian Constantin Rotar și Carmen – Mihaela Potlog (Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iași), profesorii Cătălin Huțu (Salcea), Ionel Cristinel Puha (Vicovu de Sus), Tatiana Matei (Suceava).

Alte 44 de comunicări au fost susținute în cadrul lucrărilor pe secțiuni. S-au înscris cu lucrări profesori din: Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Frătăuții Vechi, Bascov, Suceava, Cluj – Napoca, Brașov, Târgu Mureș, Târgu Jiu, Năvodari, Timișoara, Balș, Sălaj, Iași, Galați, Craiova, Covasna, Târgu Neamț, Dolhasca, Oradea, Râmnicu Sărat, Zvoriștea, Ploiești.

Ediția din acest an a inclus și vizitarea fondului documentar “Nicolae Istrati” din Rotopănești, comuna Horodniceni.

Cronica de Fălticeni prezintă un reportaj realizat sâmbătă, 7 decembrie, cu ocazia deschiderii simpozionului.

De asemenea, pentru fălticenenii interesați de istoria locală, prezentăm înregistrarea integrală a comunicării susținute de cercetătorul Arcadie Bodale, de la Arhivele Naționale din Iași – “Un izvor necunoscut: condica de cheltuieli a Bisericii Sf. Ilie din Fălticeni.”

ȘTIRI