Spitalul din Fălticeni va avea primul Centru de Imagistică RMN. Astăzi va fi aprobat devizul de 20 de milioane de leiExclusiv

Spitalul din Fălticeni va avea primul Centru de Imagistică RMN. Astăzi va fi aprobat devizul de 20 de milioane de lei

       Accesări: 1428

Vești foarte bune din domeniul medical. Spitalul Municipal Fălticeni va avea un Centru de Imagistică RMN cu dotări de ultimă generație. Aici vor fi realizate investigații de înaltă performanță care nu folosesc radiații nocive organismului uman.

Va fi primul centru de acest fel din istoria unității medicale, iar costurile vor fi suportate de Ministerul Sănătății, cu ajutorul fonduriIor din PNRR, și Primăria Municipiului Fălticeni.

Trebuie menționat faptul că finanțarea externă este asigurată prin Programul de Sănătate, iar investiția totală, din care 98% fonduri europene și 2% fonduri locale, se ridică la circa 20 de milioane de lei sau, mai exact, 19,86 milioane de lei cu TVA.

Proiectul de hotărâre prin care autoritățile locale vor contribui la finanțarea noului Centru de Imagistică RMN, împreună cu devizul general și documentațiile aferente investiției, va fi aprobat astăzi, 17 mai, în cadrul unei ședințe extraordinare.

În cadrul aceluiași proiect este inclusă alocarea banilor pentru construirea spațiului în care va funcționa viitorul Centru de Imagistică. Tot din bugetul local au fost suportate cheltuielile pentru întocmirea documentațiilor.

„Continuăm investițiile în sănătate. Din acest motiv, încercăm să ne adaptăm, permanent, la tot ceea ce este nou și util în acest domeniu. Am depus încă de anul trecut, documentația privind înființarea și dotarea unui Centru de Imagistică RMN la Fălticeni.”, ne-a declarat primarul Cătălin Coman „Ne axăm pe politica atragerii fondurilor europene, pentru modernizarea sistemului sanitar local, iar împreună cu managerul spitalului din Fălticeni am realizat documentația, studiul de fezabilitate, iar astăzi va fi aprobat devizul general al investiției, cofinanțarea și actele care urmează pentru depunerea și derularea acestui proiect. Este un pas extrem de important, Centrul de Imagistică RMN este o premieră absolută, un obiectiv extrem de important pentru un act medical de înaltă calitate pentru pacienții din Fălticeni și din zona Fălticeni.”

Proiectul, inițiat de primarul Cătălin Coman, prevede alocarea unei sume de circa 400.000 de lei, din bugetul municipiului Fălticeni, suma ce reprezintă cota parte din finanțarea investiției de aproximativ 20 de milioane de lei.

Adoptarea și aprobarea acestei hotărâri în Consiliul Local este necesară, totodată, și pentru depunerea dosarului de finanțare și acordului de parteneriat între Primăria Municipiului Fălticeni și Spitalul Municipal Fălticeni.

După aprobarea proiectului de hotărâre, va începe procedura de licitație pentru achiziția aparaturii medicale și construirea clădirii medicale.

Noul Centru de Imagistică RMN va fi construit lângă spital, în spatele clădirii, și va presupune amenajarea unei structuri metalice cu panouri, care va corespunde tuturor criteriilor din domeniul sănătății.

În urma consultărilor la nivel intern, medicii Spitalului Municipal Fălticeni au optat, de comun acord cu managerul Vlad Morariu, pentru un produs cu tehnologie Tesla 3.0, cel mai bun sistem din lume.

Primarul Cătălin Coman speră ca noul Centru de Imagistică RMN să fie deschis în vara anului viitor.

Acesta va funcționa într-un spațiu ce va avea peste 300 de metri pătrați și va include toate facilitățile necesare desfășurării unui act medical la standarde înalte.

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM sau RMN) este una dintre cele mai avansate tehnici imagistice medicale.

Investigație neinvazivă, neiradiantă, care oferă avantajul de a evita expunerea pacientului la radiații ionizante și permite vizualizarea diferitelor organe și țesuturi ale corpului uman.

Cu ajutorul IRM pot fi observarea detalii ce nu pot fi realizate prin tomografie computerizată, radiologie standard sau ecografia clasică.

Investigația de acest tip poate fi repetată, la nevoie, fără efecte secundare.

Foto: Freepik

ȘTIRI