Slujbă de sfințire la Mănăstirea Păiseni. Câteva mii de pelerini au asistat la târnosirea noii bisericiReligie

Slujbă de sfințire la Mănăstirea Păiseni. Câteva mii de pelerini au asistat la târnosirea noii biserici

       Accesări: 1164

Un moment așteptat cu bucurie. Sfințirea bisericii Mănăstirii Păiseni s-a desfășurat duminică, 8 august, după trei ani și trei luni de la începerea lucrărilor la noul lăcaș. Slujba a fost oficiată de un sobor de arhierei ai Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi.

Peste 5.000 de pelerini au asistat la târnosirea noii biserici ridicată cu sprijinul oamenilor din sat, din donațiile creștinilor din țară și străinătate.

Rânduiala sfințirii a început sâmbătă după-amiaza cu slujba Privegherii și a continuat duminică dimineața cu slujba de târnosire, urmată de Sfânta Liturghie.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de câțiva dintre psalții Corului Mitropolitan „Schimbarea la Față”, care au înfrumusețat slujba oficiată într-o încăpere din lemn special amenajată pentru evenimentul religios.

Pentru a da o pată de culoare și autentic acestui moment, autoritățile Comunei Cornu Luncii au adus 40 de umbrele albastre, galbene și roșii care au format tricolorul românesc deasupra altarului din lemn.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Obștea mănăstirii s-a pregătit cum se cuvine pentru evenimentul de duminică, câteva mii de pachete alimentare și sticle cu apă fiind oferite la finalul sfințirii pentru pelerini.

PreaSfințitul Sofronie Suceveanul și PreaSfințitul Dionisie Gălățeanul au ținut un cuvânt de învățătură în care au punctat râvna credincioșilor, monahiilor și a preotului slujitor al mănăstirii pentru construirea noii biserici, arătând că în vremurile actuale astfel de realizări cu caracter spiritual se materializează cu eforturi deosebit de mari.

Ierarhii au subliniat și faptul că binefăcătorii care au contribuit la edificarea noului lăcaș al Mănăstirii Păiseni au mărturisit în acest fel credința față de biserică și solidaritate pentru Hristos.

Omiliile celor doi ierarhi au făcut incursiuni și în istoria bisericii, acestea fiind presărate cu pasaje biblice și învățături ale Sfinților Părinți.

PreaSfințitul Sofronie a mulțumit autorităților Comunei Cornu Luncii pentru sprijinul oferit pe parcursul lucrărilor la noua biserică, amintind că deși edilul localității este de altă credință acesta s-a dovedit un prieten și un susținător al Mănăstirii Păiseni.

Invitat să ia cuvântul, primarul Gheorghe Fron a ținut să mulțumească celor care a ajutat la ridicarea noii biserici, menționând că aceasta este o capodoperă. El a subliniat și faptul că sărbătoarea sfințirii este sărbătoarea unei întregi comunități, un moment de bucurie și împlinire sufletească.

Gheorghe Fron a ținut să evidențieze maicii starețe Minodora, preotului slujitor al mănăstirii și altor doi clerici care au pus mult suflet și au trudit timp de trei ani la ridicarea noului lăcaș.

Cu toate că numărul participanților a fost ridicat, organizarea a fost la înălțime, echipe de jandarmi, polițiști, polițiști locali și pompieri voluntari din Cornu Luncii fiind angrenați pentru buna desfășurarea a evenimentului.

Așa cum este obiceiul la sfințiri, creștinii pot trece prin altar pentru a se închina și atinge cele patru colțuri ale Sfintei Mese. Aceștia au putut depune pomelnice, ulterior așezate într-un loc special al acesteia.

Altarul va rămâne deschis pentru închinare până inclusiv duminică.

ȘTIRI