Sfințire de troiță în comuna Boroaia. Trei tei au fost sădiți spre neuitarea bucuriei din ajunul Înălțării DomnuluiRural

Sfințire de troiță în comuna Boroaia. Trei tei au fost sădiți spre neuitarea bucuriei din ajunul Înălțării Domnului

       Accesări: 4576

Moment de bucurie și împlinire sufletească în prag de sărbătoare. În ajunul Înălțării Domnului au fost organizate două evenimente care au evocat valorile pe care s-a întemeiat și subzistă una dintre cele mai reprezentative așezări rurale din nordul Moldovei. Sfințirea troiței din satul Nemțeni și lansarea monografiei „Comuna Boroaia și perpetua sa înălțare” au fost reperele zilei de miercuri, 24 mai, în localitatea în care s-au născut ilustrul învățător Vasile Tomegea, profesorul universitar doctor Gheorghe Scripcaru, academicianul Petru Jitariu, dar și o pleiadă de generali ai Armatei Române.

Activitatea cu caracter religios a deschis, de altfel, seria manifestărilor care marchează ziua localității, sărbătorită anual printr-o amplă manifestare dedicată Zilei Eroilor.

Spiritualitatea, istoria și cultura s-au reunit în buchetul manifestărilor care au ca organizatori Primăria și Consiliul Local Boroaia.

Mărturie și semn al credinței

Troița este ridicată în satul Bărăști de creștinii parohiei „Buna Vestire”, păstorită pe preotul Ionel Meleștean.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Ornată cu brâuri, crucea este așezată într-un mic ansamblu arhitectural realizat din piatră naturală.

Slujba de sfințire s-a desfășurat în sobor, toți preoții din comuna Boroaia fiind prezenți la eveniment alături de protoiereul Adrian Dulgheriu.

Au participat primarul Vasile Berariu, contraamiralul doctor (r) Ion Condur, comandorul doctor (r) Marian Moșneagu, generalul de brigadă (r) Ion Burlui, alți ofițeri de rang înalt, personalități locale, profesori, dar și oameni simpli ai satului Nemțeni.

La finalul slujbei, părintele protoiereul Adrian Dulgheriu și preotul paroh Ionel Meleștean au arătat în discursurile lor că ridicarea troiței este semn al credinței, statorniciei și iubirii față de Dumnezeu.

În egală măsură, ea este un rod al unei munci binecuvântate care va rămâne ca mărturie, în timp, pentru generațiile care vor urma.

Mărturie pentru generațiile viitoare

După încheierea evenimentului religios au fost plantați trei tei spre neuitarea acestui moment și a bucuriei pe care sătenii, copii, tineri, adulți și vârstnici, au trăit-o în ajunul Înălțării Domnului.

Sădiți în cele trei laturi ale troiței, copacii vor străjui de acum înainte crucea de la răscruce.

Teiul nu a fost ales la întâmplare, acesta fiind nu doar lemnul din care se făuresc icoanele, ci și simbol al vieții și regenerării.

Primul tei a fost sădit de contraamiralul doctor (r) Ion Condur, fiul al satului, puternic atașat de locul natal și de universul educației, inițiator al unui proiect unic în județul Suceava, prin intermediul căruia elevii petrec un sejur la malul Mării Negre, excursie în care descoperă obiective culturale, istorice și militare, oameni și locuri deosebite.

Ion Condur oferă anual și bursa de excelență care îi poartă numele, alături de numeroase premii acordate elevilor Școlii Gimnaziale „Vasile Tomegea” Boroaia, cu rezultate deosebite la învățătură.

ȘTIRI