Sfinții Împărați Constantin și Elena au fost sărbătoriți cu ocazia hramului Bisericii voievodale din satul RădășeniReligie

Sfinții Împărați Constantin și Elena au fost sărbătoriți cu ocazia hramului Bisericii voievodale din satul Rădășeni

       Accesări: 1564

Sărbătoare în lăcașul sufletului și al mântuirii. La hotarul dintre primăvară și vară, biserica voievodală din satul Rădășeni și-a serbat al doilea hram. Ocrotitori ai parohiei sunt Sfinții Împărați Constantin și Elena, prăznuiți pe 21 mai, adeseori menționați în scrierile teologilor ortodocși ca „întocmai cu apostolii”.

La slujba de hram au participat oamenii de-ai locului, dar și din împrejurimi care au asistat la Sfânta Liturghie.

Preoții Constantin și Georgian Rotar au oficiat serviciul religios alături de preoții Bogdan Tofan, Vasile Laurențiu și diaconul Mihai Sava.

În preambulul sărbătorii Sfinților Împărați, sâmbătă seara au fost săvârșite slujbe specifice ale Privegherii.

Duminică, în ziua hramului, câțiva creștinii din Rădășeni au ținut să vină la biserică, precum odinioară, îmbrăcați în portul popular.

Preoții au săvârșit rânduiala Sfintei Liturghii, răspunsurile la strană fiind date de voci ale unor tineri psalți.

În cadrul slujbei, preoții s-au adresat, pentru ultima dată în acest an, cu salutul pascal „Hristos a Înviat”, Lumina Învierii și crucea fiind purtate până dincolo de porțile altarului.

La cuvântul de învățătură diaconul Mihai Sava le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea sărbătorii și despre Sfinții Împărați Constantin și Elena, patronii spirituali ai parohiei rădășenene.

Două părticele din moaștele acestora sunt așezate spre închinare în racla de la intrarea în biserică, alături de moaște ale Sfinților Mercurie și Ecaterina, ale Sfântului Ierarh Nectarie și ale Sfântului Gheorghe.

Spre finalul slujbei, preotul Constantin Rotar s-a adresat cu câteva cuvinte de mulțumire pentru toți cei care au ajutat la partea de organizare și binefacere pentru ziua de hram.

Un moment emoționant l-a oferit Elena Andrieș, poeta satului Rădășeni, care, la cei 94 de ani, a recitat fără cusur câteva versuri dintr-o poezie, compoziție proprie, pentru sărbătoritul zilei, preotul Constantin Rotar.

Sărbătoarea s-a încheiat cu slujba pentru pomenirea celor trecuți în veșnicie, urmată de agapa creștină.

ȘTIRI