Secretarul de stat Nelu Tătaru despre noul spital din Fălticeni: Eliberăm fila de buget pentru toate dotărileLocal

Secretarul de stat Nelu Tătaru despre noul spital din Fălticeni: Eliberăm fila de buget pentru toate dotările

       Accesări: 13790

Încă o speranță și declarație favorabilă pentru sistemul sanitar local. Noul spital din Fălticeni stă cu ușile închise din vara anului 2018 pentru că nu s-au alocat banii necesari de la Ministerul Sănătății pentru dotarea cu aparatură, iar deschiderea unității în actualul context epidemic. Situația gravă de la Suceava, l-a adus în teritoriu pe Nelu Tătaru.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a făcut prima oprire la Fălticeni unde, împreună cu o comisie de specialiști în sănătate publică, a evaluat clădirea și echipamentele existente.

Fără a oferi un răspuns concret în privința alocării banilor necesari pentru noul spital, Nelu Tătaru a declarat, la finalul vizitei de la Fălticeni, că după evaluare se va decide și ce dotări are nevoie într-o primă etapă unitatea medicală.

“Evaluăm tot ceea ce se poate face în orice spital, în celelalte spitale din județul Suceava, în cele din Iași, din Pașcani. În funcție de acest lucru vom face și dotarea spitalului din Fălticeni.”, a explicat Nelu Tătaru. „După evaluare se va decide și ce dotări are nevoie într-o primă etapă spitalul din Fălticeni. Sunt pentru acordarea fondurilor tuturor spitalelor din România, care sunt în construcție sau care au nevoie de dotare.”

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a mai spus că la Fălticeni vor fi tratați pacienții cu patologie non-covid 19 și că s-au luat niște decizii, fără a spune concret și care sunt acestea.

„Am decis ce pacienți vor veni aici, la Spitalul din Fălticeni, am văzut care sunt dotările, ce nevoi mai au. Împreună cu domnul manager și doamna Cimpoeșu am luat niște decizii, urmează să le punem și în practică.”, declara „În acest spital va veni o patologie non-covid, în primă fază, în care să putem scoate județul Suceava din momentul critic în care se află.”

După analizarea situației de la Suceava și evaluarea Spitalului Municipal Rădăuți, secretarul de stat a declarat miercuri seara, canalului de televiziune Digi24, că a decis împreună cu Ministrul Sănătății să elibereze fila de buget care să aducă toate dotările la spital.

„Țin să menționez că am evaluat și starea noului spital din Fălticeni. Este o clădire nouă, performantă, care nu are dotările necesare.”, a spus secretarul de stat la televiziunea Digi24. „Am decis împreună cu autoritățile locale și cu ministrul Sănătății, Victor Costache, să eliberăm fila de buget care să aducă toate dotările la acest spital, ca să poată prelua majoritatea patologiei pe care o făcea până acum Spitalul Județean Suceava.”

Nelu Tătaru

Spital început acum 30 de ani

Din 1991, când a demarat construcția noului spital, și până în prezent, la noul spitalul municipal au fost patru miniștri ai sănătății și doi secretari de stat.

Unitatea medicală nu este dată în folosință nici acum, după aproape 30 de ani.

La momentul actual, clădirea este finalizată, dotată mobilier și cu echipamentele care nu țin de sfera medicală. Spitalul mai are nevoie doar de cele 24 milioane de lei pentru aparatură.

Li pentru echipamente și aparatură medicală este finalizată din toamna anului 2019, iar promisiuni privind alocarea banilor s-au făcut încă din aprilie 2019.

Lipsa acesteia ține pe loc deschiderea celui mai nou spital din județul Suceava și din toată regiunea Moldovei.

Deși în ultimele 12 luni s-au făcut toate demersurile necesare de către conducerea spitalului din Fălticeni, de administrația locală, de la nivel politic, pentru alocarea celor 24 de milioane de lei, Ministerul Sănătății nu a concretizat această solicitare vitală pentru întreaga zonă Fălticeni și cei 160.000 de locuitori.

Deschiderea noului spital din Fălticeni este la o distanță de semnătura ministrului sănătății.

Interviuri realizate pe 22 decembrie 2019

ȘTIRI