Sală de sport ultramodernă în comuna Dolhești. Obiectivul va purta numele campioanei Violeta Beclea-SzekelyExclusiv

Sală de sport ultramodernă în comuna Dolhești. Obiectivul va purta numele campioanei Violeta Beclea-Szekely

       Accesări: 7735

Un reper pentru comunitate. Așa este noua sală de sport din Comuna Dolhești, destinată atât elevilor cât și iubitorilor de mișcare. Costurile obiectivului se ridică la 7,1 milioane de lei, fiind realizat cu finanțare prin Compania Națională de Investiții.

Proiectul, materializat prin demersurile inițiate de primarul Cristinel Bărculescu, s-a concretizat în câteva luni.

Sala de sport ultramodernă este realizată în proporție de 95%, autoritățile locale urmând să finanțeze racordurile la utilități, apă potabilă, canalizare și energie electrică, dar și lucrările pentru amenajările exterioare, inclusiv calea de acces și parcarea.

Edilul Bărculescu spune că începând cu viitorul an școlar, 2022-2023, elevii și profesorii vor putea susține aici orele de educație fizică și sport.

„Investiția este impresionantă! Are toate facilitățile unei săli de sport moderne, atât pentru orele de sport, cât și pentru competiții. Totul este realizat la standarde înalte!”, ne-a declarat Neculai Bărculescu. „Sala Sporturilor din comuna Dolhești este pentru toți iubitorii de mișcare. Suntem mândri de această realizare și cred că tărie că ea completează în mod ideal infrastructura școlară locală.”

Codrin Benta

Sala de sport este construită pe un teren nefolosit, aflat în spatele Școlii Gimnaziale „Hatmanul Șendrea”.

Primarul comunei Dolhești mai afirmă că investiția, sub aspectul costurilor, reprezintă bugetul localității pe 20 de ani și că fără sprijinul CNI nu s-ar fi putut materializa acest obiectiv modern.

De profesie cadru didactic, Cristinel Bărculescu a identificat sursa de finanțare și oportunitatea unui proiect pe care l-a fructificat în favoarea comunității locale.

Un obiectiv similar, în zona Fălticeni, mai există în Comuna Cornu Luncii, satul Brăiești.

Sub patronajul unei sportive de talie mondială

Noua și ultramoderna sală de sport va purta numele atletei de talie mondială Violeta Beclea-Szekely.

Propunerea a venit din partea edilului comunei și a fost primit cu entuziasm de către marea sportivă. Evenimentul de inaugurare va avea loc în vara acestui an, la o dată ce va fi anunțată ulterior.

Cristinel Bărculescu va iniția un proiect de hotărâre în acest sens.

Fosta campioană la atletism va fi prezentă la festivitatea de deschidere, iar autoritățile promit un eveniment memorabil.

Primarul comunei Dolhești spune că atât el, consilierii locali, cât și localnicii sunt deosebit de onorați pentru că Violeta Beclea-Szekely a acceptat ca sala de sport să-i poarte numele.

„Prima mea idee, atunci când au început lucrările de execuție, a fost să avem și un nume cu renume pentru Sala Sporturilor din Comuna Dolhești. Cineva care să dea greutate acestei investiții.”, ne-a declarat primarul Bărculescu. „M-am gândit că cea mai potrivită persoană este sportiva și campioana noastră Violeta Beclea-Szekely, pentru care am un respect deosebit. Pe doamna Violeta am anunțat-o deja și a fost de acord cu propunerea noastră, pe care a primit-o cu mult drag. Noi, dolheștenii, nu putem spune decât că suntem deosebit onorați să avem pe frontispiciu numele acestei mari sportive.”

Violeta Beclea-Szekely, 57 ani, este originară din comuna Dolhești.

Ea face parte din galeria oamenilor de seamă ai localității așezate pe Valea Șomuzului, galerie din care mai fac parte medicul Mariana Sigmund, profesoara interpretă Maria Tanasă, farmacista Maria Mitocaru, profesorii Petru și Valeriu Sandovici, antreprenoarea Mirela Nechita.

Atleta de talie mondială s-a născut pe 26 martie 1965, în satul Dolheștii Mari, și este multiplă medaliată cu aur, argint și bronz la Jocurile Olimpice, la campionatele mondiale și europene.

Calităţile sale sportive au fost descoperite într-o competiţie şcolară, în toamna anului 1979. Un an mai târziu, deşi era junioară, a început pregătirea la lotul naţional de seniori, în grupa antrenorului emerit Ion Puică

Ea a fost medaliată cu argint în proba de 1.500 m la Jocurile Olimpice de la Sydney din anul 2000, campioană europeană de sală și de două ori medaliată cu bronz în aceeași competiție.

Violeta Beclea-Szekely este de cinci ori vicecampioană mondială în probele de 800 și 1.500 de metri.

În anul 2001 a fost nominalizată pentru titlul de cea mai bună atletă din lume.

Violeta Beclea-Szekely, sportiva originară din comuna Dolhești, este câștigătoarea Cupei Europei, de trei ori învingătoare în finala IAAF Grand Prix, iar în anul 2001 a învins în toate cele 7 etape de Golden League și a împărțit cu alți cinci sportivi 50 kg de aur puse în joc de Federația Internațională de Atletism.

Sala de sport

Sala sporturilor din Dolhești dispune de tribună cu 102 de locuri, fiind a doua cea mai mare sală de acest gen construită în județul Suceava. Suprafața de joc este realizată dintr-un material cauciucat, de ultimă generație, cu rol aderent și protector.

Aici pot fi practicate sporturi de masă precum handbal, volei, baschet, badminton și fotbal.

Condițiile oferite sunt la superlativ.

Obiectivul dispune de tot ceea ce ar trebui să aibă o sală de sport ultramodernă: vestiare pentru elevi și profesori, dușuri și grupuri sanitare. Pereții sunt căptușiți cu un material special din PVC.

Construită pe o structură metalică, sala este dotată cu un sistem de iluminat cu eficiență energetică ridicată. Sala dispune și de un sistem de ventilare, răcire și încălzire a aerului.

ȘTIRI