S-a stins din viață Mihai Mandache. Era ultimul veteran de război și ultimul meșter dogar din comuna BaiaRural

S-a stins din viață Mihai Mandache. Era ultimul veteran de război și ultimul meșter dogar din comuna Baia

       Accesări: 5804

Despărțirea de un om deosebit aduce multă tristețe și lacrimi. Mihai Mandache, ultimul meșter dogar din comuna Baia, s-a stins din viață, lăsând în urmă un noian de amintiri și fapte care cu greu vor fi uitate. Cei care l-au prețuit au ținut să-i fie alături de familie, astăzi, 25 aprilie, când a fost condus pe ultimul drum.

Ajuns la venerabila vârstă de 97 de ani, Mihai Mandache era și ultimul veteran de război din localitate.

Din acest motiv, autoritățile comunei Baia au ținut ca la slujba de înmormântare să fie prezenți și militarii ai unor unități din județele Suceava și Bistrița.

În urmă cu câțiva ani primea titlul de „Cetățean de Onoare” al comunei Baia, distincție oferită pentru implicarea îm activitățile pentru redescoperirea meșteșugului dogăritului.

Numeroși tineri au învățat de-a lungul anilor de la Moș Mihai, cum îl alintau localnicii, tainele acestui vechi meșteșug specific comunităților din Baia și Bogata.

Blând, harnic, statornic și credincios, el avea trăsăturile țăranului român care își iubește familia și obârșia.

Nenumărate produse au fost făurite de acest apreciat meșter al dogăritului, ultimul pe care l-a avut satul Bogata.

Autoritățile locale au ținut să transmită un mesaj de adio, în care și-au exprimat recunoștința față de Mihai Mandachi, un om simplu, dar de ispravă, un spirit viu care i-a inspirat pe cei din jurul său, după cum spune primarul Maria Tomescu.

„Ne-a părăsit Moș Mihai Mandache!

Un om de toată isprava, un suflet extraordinar, un român adevărat, un spirit viu al satului Bogata.

La cei peste 90 de ani, Moș Mihai lasă în urmă amintiri frumoase, care se leagă atât de viața de familie, de meșteșugul său, acela de dogar, de care s-a îndrăgostit încă din copilărie.

I-a învățat pe cei mai tineri tainele acestei vechi meserii, i-a inspirat pe cei din jurul său.

Un spirit viu, dar blând, Moș Mihai avea trăsăturile țăranului român: harnic, iubitor, onest, credincios și familist.

Era un om model pentru noi toți, iar acum câțiva ani am decis că merită să primească titlul de „Cetățean de Onoare” al comunei Baia.

S-a implicat și ne-a ajutat în activitățile noastre, chiar și atunci când puterile lui erau slăbite, pentru a duce mai departe acest meșteșug.

Moș Mihai Mandache era și ultimul veteran de război din comuna Baia.

Acum ne despărțim de el, dar va rămâne mereu, aici, în inimile noastre. Ne rugăm, cu sufletele înlăcrimate, să fie primit în împărăția raiului.

Dumnezeul să-l odihnească!

Maria Tomescu
Primarul comunei Baia

ȘTIRI