Drag de natură și fapte bune. Săptămâna Verde s-a încheiat pentru elevii Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu”Educație

Drag de natură și fapte bune. Săptămâna Verde s-a încheiat pentru elevii Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu”

       Accesări: 861

Legătura dintre om și natură este una puternică și benefică. Importanța acesteia este subliniată în Săptămâna Verde, inițiativa prin care elevii învață despre mediu și schimbările climatice. Tânăra generație este invitată să cunoască mai bine problemele din acest domeniu, să se implice și să conștientizeze ce pot face pentru a-l proteja.

Săptămâna Verde s-a încheiat pentru elevii Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu”, multitudinea de activități propuse având ca temă centrală educația pentru mediu.

Programul propus de profesori s-a concretizat prin amenajarea spațiilor verzi din perimetrul școlii, colectare selectivă de deșeuri, prin programul „Participă activ, colectează selectiv”, inițiat de Primăria Fălticeni, plantarea de semințe în ghivecele din clasă, gazon și plante ornamentale în spațiul verde.

Liceenii au fost invitați să participe la activități culinare cu folosirea ingredientelor bio preparate de elevii de la gastronomie, apoi la ecologizare urbană și rurală, în spirit și comportament eco-civic, în timp ce alți colegi au realizat ținute și ornamente din materiale reciclabile din materiale reciclabile, care au dat sens creativității.

Tot în Săptămâna verde au fost realizate cusături „semn de carte”, motive românești inspirate din natură (melcul, drumul șerpuit, spicul de grâu, floarea de mac), dar și activități conduse de elevi către populația urbană de conștientizare privind schimbările climatice și de mediu.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Elevii colegiului fălticenean au făcut vizite tematice și de studiu la universități care oferă cunoștințe sustenabile (Facultatea de Inginerie Alimentară, FIESC – Universitatea Suceava, Facultatea de Agricultură – Universitatea Iași).

Un plus de cunoștințe despre protejarea mediului, cu specific inter și transdisciplinar STIAM (știință, tehnologie, inginerie, arte și matematică), au fost dobândite în cadrul lecțiilor din aer liber, dar și în sălile de curs, cât și prin vizionarea de filme documentare sau artistice despre protejarea faunei terestre și acvatice.

Tinerii au fost angrenați și într-o activitate de dezbare pe tema dezvoltării economice și a protecției mediului.

Profesorii s-au gândit și la latura recreativă.

În Săptămâna Verde au fost organizate „Vânătoarea de comori”, cu clasele de gimnaziu, pe trasee delimitate din oraș, și „Dansul spontan de grup” (FlashMob) sau invitație la mișcare în curtea școlii, unde peste 500 de elevi și profesori au dansat și au promovat starea de bine, bucuria de a fi împreună.

Dragul de natură este, în egală măsură, la fel de important ca fapta bună. Așa că toți cei din familia Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu”, elevi și profesori, au participat la campania de donare „Sânge pentru viață”, care repetă acest act de umanism an de an.

Săptămâna Verde s-a încheiat cu experiențe noi și fructuoase.

Profesorii, prin vocea profesoarei coordonatoare Magdalena-Simona Trușcan, spun că pe acestea le vor folosi la timpul viitor, cu aceeași convingere că bifarea tuturor activităților susținute reprezintă doar începutul unui șir de atitudini, comportamente și bune practici privind mediul în care trăim.

De cealaltă parte, elevii vorbesc despre efervescență, culoare, implicare, creativitate, chipuri zâmbitoare, mobilizare generală în zilele petrecute împreună în „Săptămâna verde”.

Sutele de fotografii stau mărturie, în primul rând, bucuriei de a fi implicat și de a realiza lucruri simple, după priceperea și talentul fiecăruia. Cristina Luță, președinta Consiliului Școlar al elevilor, conchide că „a fost o săptămână plină cu activități diverse în care ne-am format o atitudine responsabilă și tolerantă față de mediul înconjurător”.

Tradiție și spirit ecologic la Colegiul „Mihai Băcescu”

La unitatea de învățământ fălticenenană există o tradiție puternică pentru cultivarea spiritului ecologic și sustenabilității odată cu implementarea unor proiecte finanțate din fonduri europene care vizează prevenirea și reducerea poluării, protecția biodiversității și a ecosistemelor, consum de alimente responsabil.

Un exemplu concludent este proiectul Erasmus+ intitulat WAVES (Water, Air, Vegetation, Environment, Sustainability, derulat în perioada 2020-2022, la care colegiul, în calitate de partener, a beneficiat de schimburi interculturale pe tema reducerii factorilor de poluare și promovarea unui stil de viață sustenabil.

Pe plan national, profesorii Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” au selectat programele și concursurile organizate de Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie (CCDG) care invită, la fiecare început de an școlar, profesori și elevi din toate mediile, dornici să se alăture unei echipe de voluntari inimoși din toată țara pentru a stabili parteneriate trainice și responsabile pentru mediul înconjurător.

Ce a însemnat această alăturare pentru unitatea de învățământ fălticeneană?

Profesorul coordonator Magdalena-Simona Trușcan spune că pe lângă competențe ecosociale și atitudini civice dobândite dincolo de sala de clasă, există un premiu recent obținut prin Programul LeAF (Learning About Forests), la care s-au înscris nu mai puțin de 281 școli din țară.

Luna august 2022 a însemnat culegerea unor roade frumoase: locul al II-lea la Concursul Național ,,Jurnal Leaf”, ed. a III-a, pentru proiectul „Pădurea în banda desenată digitală”, câștigat împreună cu clasa (actuală) a VIII-a.

„Toate acțiunile „de mediu” ne-au ajutat să creștem precum arborii își înalță brațele spre cer în căutarea seninului absolut. Am învățat, de exemplu, că faptele noastre pot face diferența dintre a lua atitudine și a rămâne indiferenți.”, conchide profesoaa Trușcan. „Ne-am implicat (elevi, profesori, părinți, comunitatea locală, instituții mai mult sau mai puțin pliate pe ecologie dar sensibile la acest aspect) în activitățile „verzi” din 13-17 martie, am luat atitudine și am schimbat multe lucruri în bine, în frumos; inclusiv mentalități.

ȘTIRI