Proiect finalizat în Comuna Baia. Au fost recepționate lucrările la noua rețea de apă și canalizareRural

Proiect finalizat în Comuna Baia. Au fost recepționate lucrările la noua rețea de apă și canalizare

       Accesări: 1747

Toamna se numără obiectivele finalizate. Cel mai amplu proiect derulat în Comuna Baia, extinderea rețelei de apă și canalizare, este finalizat după doi ani de la deschiderea șantierului. Recepția investiției s-a desfășurat miercuri, 9 septembrie 2020, în prezența primarului Maria Tomescu și a mai multor factori decizionali.

Proiectul finanțat integral de Uniunea Europeană prin FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală) se cifrează la aproximativ 7 milioane de lei.

Investiția a permis realizarea unei rețele de 12 kilometri de apă potabilă și 11 kilometri de rețea de canalizare în satul Baia.

Lucrările au început în primăvara anului 2018 și s-au încheiat în vara acestui an.

Rețelele au fost instalate pe mai multe străzi, inclusiv pe cele care duc spre centrul satului Baia, cât și pe străzile Ștefan cel Mare, Nicolae Stoleru, Griviței și Primăverii.

Primarul Maria Tomescu a spus că proiectul a fost „unul greu și amplu care de-a lungul timpului a produs un disconfort pentru toți locuitorii din Baia.

„Suntem la finalul unui proiect foarte mare. Ne aflăm la recepția finală a unei investiții finanțate de FEADR prin care s-a executat extinderea unei rețele de apă (11 km) și canalizare (12 km).”, a explicat Maria Tomescu. „Este un proiect mare, depus pentru finanțare în anul 2016, aprobat în 2017. Lucrările au început în anul 2018 și, iată, astăzi am ajuns la finalul acestui proiect. Este un proiect foarte bun pentru că se face o extindere și satul Bogata.”

Edilul comunei Baia apreciază că la jumătatea lunii octombrie, apa va curge la robinetele noilor beneficiari din localitate. Rețeaua urmează să fie predată și gestionată operatorului județean ACET S.A.

Maria Tomescu a vorbit și despre proiect similar, de peste 6 milioane de lei, care este implementat în satul Boga. Lucrările la rețeaua de apă și canalizare din satul Bogata sunt în grafic.

Săptămâna viitoare vor fi realizate subtraversările prin râul Moldova pentru a conecta noua rețea din Bogata la rețeaua actuală din Baia.

Sunt în curs de execuție 23 de kilometri de rețele, 12 km pentru apă potabilă și 11 km pentru canalizare.

La finalul acestui proiect, 75% din locuitorii Comunei Baia vor beneficia de utilități.

Maria Tomescu a amintit și faptul că, după încheierea proiectului pentru apă-canalizare, un alt proiect a fost derulat în satul Baia. Investiția, în valoare de aproximativ 5 milioane de lei, a fost destinată drumurilor comunale pe care au fost instalate noile rețele.

Lucrările au fost încheiate în vara acestui an.

ȘTIRI