Proiect inaugural în România. Un medic din Fălticeni promovează stilul de viață sănătos prin mișcare și sportSpecial

Proiect inaugural în România. Un medic din Fălticeni promovează stilul de viață sănătos prin mișcare și sport

       Accesări: 5095

Sănătatea este pe primul loc. Modalitățile prin care putem s-o menținem sunt deja cunoscute publicului larg: alimentație, odihnă, sport, evitarea stresului. Cea mai la îndemână și facilă este mișcarea. Plimbarea de zi cu zi care înseamnă sănătate. Acesta este îndemnul și mesajul unui cadru medical din Fălticeni care a pornit un proiect inaugural în România.

Emanuela Mercore Huțanu este medic urgentist și promotor al prevenției, iar prin intermediul unui proiect speră să schimbe mentalități și să-i convingă pe localnici cât de importantă este mișcarea în formula sănătății.

Proiectul se numește „Plimbă-te cu medicul” (“Walk with a Doc”), iar prima campanie s-a desfășurat la Fălticeni.

Este un program de prevenție inaugural în România menit să sensibilizeze publicul asupra importanței mișcării și beneficiile acesteia asupra sănătății.

Ideea este simplă și eficientă, ea fiind adoptată cu succes în Statele Unite ale Americii, locul unde, practic, s-a „născut” acest proiect în care medicul este elementul central al promovării mișcării sau practării sporturilor în rândul populației.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Medicul este cel care îi invită să facă mișcare, să iasă în aer liber, pe localnici, pe un traseu stabilit în care se fac popasuri pentru exerciții fizice, exerciții care aduc un plus de beneficii și metabolismului general.

Plimbare de sănătate

„Sportul este medicament!”, susține medicul urgentist di Fălticeni, un slogan care poate ar trebuie să-l adoptăm și să-l punem cu toții în practică, în viața de zi cu zi.

Emanuela Mercore Huțanu și-a propus să-i angreneze în acest proiect inaugural pentru România pe studenții și medicii rezidenți din Fălticeni aflați în centrele universitare din Iași, Cluj-Napoca, Târgu Mureș și București.

10 tineri au participat la prima acțiune, ce s-a desfășurat sâmbătă, 6 august.

Plimbarea de sănătate a început de la poarta Spitalului Municipal Fălticeni spre Baza de Agrement „Nada Florilor”. Prima oprire a fost în Parcul Prefecturii.

Aproximativ 30 de persoane, tineri, adulți, dar și câțiva bunici s-au raliat acestei campanii. Printre aceștia s-au aflat și cei 10 viitori medici, dar și două cadre medicale ale spitalului, inițiatoarea Emanuela Mercore Huțanu și medicul specialist Stelian Gheorghițe.

Pentru partea de exerciții fizice a fost cooptată profesoara Aglăița Lungu.

Două ore pentru mișcare și sport în aer liber

Plimbarea s-a desfășurat într-o atmosferă de destindere totală, optimism și jovialitate, timp de două ore, suficient cât oamenii să-și „încarce bateriile”. Medicul inițiator nu a ezitat să promoveze proiectul și să explice beneficiile mișcării în aer liber celor pe care i-a întâlnit.

Un alt popas a fost făcut în parcul Bazei de Agrement „Nada Florilor”, aici unde participanții au fost răsplătiți cu limonadă, fructe și apă.

Proiectul va continua la Fălticeni, următoarea campanie fiind programată pe 10 septembrie.

Emanuela Mercore Huțanu speră să coopteze câți mai mulți colegi de breaslă care, la rândul lor, să aibă astfel de inițiative sănătoase.

Câteva gânduri de la inițiator

C.F.: Ce urmărește acest proiect inaugural?

E.M.H.: Walk with a Doc” sau “ Plimbă-te cu medicul” este o organizație non-profit înființată de Dr. David Sabgir, medic cardiolog din Statele Unite ale Americii.

În 2005 a invitat pacienții și comunitatea locală să îl acompanieze la o plimbare în parc. Începând din acea zi, acesta inițiativă a fost preluată cu foarte mare entuziasm de medici din toată lumea și astfel, “Walk with a Doc” a devenit o mișcare internațională.

Astăzi, sute de comunități din întreagă lume se bucură de nenumăratele beneficii pe care le oferă plimbarea alături de profesioniștii din sănătate.

În același timp, comunitatea medicală este de asemenea vizată, medicii și asistenții fiind încurajați să se implice direct în aceste demersuri, devenind modele demne de urmat pentru pacienții lor.

Lucrând în departamentul de urgență, m-am confruntat frecvent cu lipsa timpului necesar pentru educarea bolnavilor în ceea ce privește stilul de viață sănătos.

Am decis să deschid un capitol de Walk with a Doc și în România pentru a le reda sănătatea pacienților mei și a putea practica o medicină lentă, care are la bază educarea și informarea comunității cu privire la stilul de viață sănătos și de a-i încuraja să se implice în activități care promovează starea de sănătate.

C.F.: Pe cine vizează „Plimbarea cu medicul”?

E.M.H.: În timpul sesiunilor “Walk with a Doc – Plimbă-te cu Medicul”, oameni de toate vârstele, cu sau fără prea multă condiție fizică, se vor bucura de aceste evenimente gratuite care se vor organiza cu regularitate.

Se începe cu o mică discuție despre o temă de sănătate susținută de un medic iar apoi, participanții se vor bucura de o plimbare plăcută, adaptată în funcție de ritmul fiecăruia.

Participanții sunt încurajați să pună întrebări legate de sănătate și să socializeze cu ceilalți colegi, într-o atmosferă relaxată și prietenoasă.

De ce tocmai plimbatul?

Pentru că mersul este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru sănătatea noastră. E benefic pentru inimă, oase, plămâni, mușchi, articulații și ajută chiar și la prevenția cancerului și a altor patologii cronice.

C.F.: Este un proiect cu bătaie lungă sau doar un demers pentru acum?

E.M.H.: După cum aminteam, “Walk with a Doc – Plimbă-te cu Medicul” este un proiect care este menit să dureze. Să creeze o comunitate, să educe și să înfiripe în viețile noastre o rutină sănătoasă, cum este mișcarea.

Îmi propun să organizez lunar sesiuni de plimbări cu pacienții mei și cu comunitatea și sunt convinsă că va stârni un real interes!

Am fost alături de câțiva studenți care studiază la Universitățile de Medicină și Farmacie din Iași, Cluj, Târgu Mureș și București: Ioana Achitei, Madalina Movileanu, Luiza Aioanei, Andrei Acatrinei, Teodor Peiu, Delia Maria Apostol, Ecaterina Hristea, Cristina Chichirita, Maria Diana Lupu.

Le mulțumesc tuturor!

Opinia studenților de la medicină și a medicilor rezidenți

„Plimbarea de azi a fost o formă de sensibilizare a noastră și a celor din jurul nostru.

Cred că oamenii știu în adâncul lor că mișcarea înseamnă sănătate în toate formele sale, dar uneori nu au ocazia, motivația sau disciplina de a ieși la o plimbare sau de a practica alte sporturi. Ca studenți auzim adesea că învățăm să dăm pastile sau să tratăm boli, dar lucrurile se pot schimba.

De ce să nu prevenim bolile cât de mult se poate?

Prin lucruri simple, accesibile pe care dacă le facem cu regularitate nu vom regreta în anii ce vor urma.

Ne-am bucurat să vedem că și persoane vârstnice ni se alătură, ne susțin activitatea și au încredere în noi.

Ne dorim să ducem și în centrele universitare de unde venim activitatea „walk with a doc” care a luat naștere în SUA și am început-o la Fălticeni.”

ȘTIRI