Profesorul Gabrel Baban lansează „Promenadă Fălticeneană”. 51 de lucrări de grafică pun în lumină farmecul arhitecturii orașului de altădatăLocal

Profesorul Gabrel Baban lansează „Promenadă Fălticeneană”. 51 de lucrări de grafică pun în lumină farmecul arhitecturii orașului de altădată

       Accesări: 1804

Zi specială pentru iubitorii artei. Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” a găzduit sâmbătă, 18 septembrie, două evenimente care au marcat începutul toamnei culturale la Fălticeni. Primul dintre acestea a fost deschiderea expoziției ce include lucrări de grafică semnate de profesorul și pictorul Gabrel Baban.

Creațiile, unele mai recente, altele realizate pe parcursul ultimilor trei-cinci ani, pun în lumină secvențe din arhitectura orașului de pe Șomuz.

Fiecare tablou redă imaginea unei clădiri emblematice pentru comunitatea locală, case care au aparținut unor personalități cum sunt Casa boierească Alecu Forăscu (astăzi Muzeul de Artă „Ion Irimescu”), Casa Artur Gorovei, Casa V.G Popa, Casa Ion Dragoslav, Casa Ludovic Cazaban, Casa Vorel Kiselevski, Casa Serafim Ionescu, Casa Lovinescu (astăzi Galeria Oamenilor de Seamă), Casa Davidel și Teodor Tatos, Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, clădirea pieței, gara, biblioteca, spitalul, biserici, școala din Oprișeni, fostul consulat austriac, dar și mahalaua Nuțu Elman.

Cele 51 de lucrări de grafică reunesc esența și diversitatea arhitecturală a vechiului oraș Fălticeni, surprinse în acest scurt popas, o călătorie înapoi în timp, în secolul trecut.

La eveniment au participat numeroși invitați din mediul cultural, educațional și medical, care au ținut să onoreze cu prezența lor primul vernisaj al pictorului în clădirea recent renovată.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Autoritățile locale au fost reprezentate de administratorul public Alexandru Rădulescu, care a deschis expoziția cu un cuvânt de bun venit și câteva aprecieri legate de noua dimensiune a bibliotecii, descrisă ca un spațiu viu și dinamic, cât și faptul că evenimentul reflectă atașamentul localnicilor față de oraș.

Lucrările de grafică au fost prezentate de profesoara doctor Raluca Georgeta Schipor Baban, cadru didactic la Școala de Arte din Suceava.

Expunerea s-a dorit o punte de legătură între pictură, sculptură, literatură, medicină și educație, unde importante cu rezonanțe aparte precum Aurel Băeșu, Ion Irimescu, Dimitrie Loghin, Dimitrie Hârlescu, Eugen Lovinescu, Gabriel Tatos și Neculai Tolea, care au făcut ca Fălticeniul să devină un „Templu al artelor”.

Referindu-se strict la lucrările din cadrul expoziției, Raluca Georgeta Schipor Baban a descris viziunea artistică, tehnica și ceea ce îl fascinează pe pictor: frumusețea caselor vechi și diversitatea arhitecturală.

„Privitorul este invitat metaforic la un adevărat periplu în timp, prin vizitarea Fălticeniului, clădirilor care, multe dintre ele, fac parte dintr-o lume dispărută, din lumea secolului trecut.”, a conchis prezentatoarea expoziției. „Ca tematică, artistul utilizează deopotrivă locul și omul. Ca teme centrale, paradoxal, omul care prin absența lui, dar regăsit și identificat cu locul în care acesta trăiește. Pictorul Gabrel Baban găsește mereu inspirație în vechile case la Fălticeniului.”

Lucrările sunt realizate în tehnică de baiț, acuarelă, laviuri, tuș și peniță, tehnică pe care pictorul Baban o explorează cu deosebită măiestrie.

Subliniind valoarea fiecărei creații în parte, profesoara doctor Raluca Georgeta Schipor Baban le-a definit drept ”o remarcabilă contribuție în peisajul artistic actual”, afirmând că autorul lasă privitorului senzația de a se identifica cu locul, senzația atmosferei de odinioară, în care iluzia vremurilor transpare.

La rândul său, pictorul fălticenean, vădit emoționat, le-a adresat celor prezenți, invitați, organizatori și prezentatoarei vernisajului, un cuvânt de mulțumire și apreciere. Autorul le-a mulțumit membrilor Clubului Rotary Fălticeni pentru susținerea acestui eveniment.

În cadrul expoziției a fost lansat și albumul „Promenadă Fălticeneană”, care se remarcă nu doar prin conținut, ci și prin calitatea grafică deosebită. Acesta include câteva din creațiile pictorului, un iubitor de frumos și un perfecționist prin definiție.

Expoziția este deschisă publicului timp de mai multe zile.

Doritorii pot achiziționa oricare dintre cele 51 de lucrări ale pictorului Gabrel Baban, direct de la Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu”.

Vernisajul „Promenadă Fălticeneană” face parte din proiectul „Fălticeni-Mon Amour”, menit să intensifice viața culturală locală.

Proiectul este inițiat de Clubul Rotary Fălticeni în parteneriat cu Primăria Municipiului Fălticeni.

ȘTIRI