Distinsul profesor Constantin Popa s-a stins din viață. Avea de 93 de ani. Funeraliile vor avea loc sâmbătăLocal

Distinsul profesor Constantin Popa s-a stins din viață. Avea de 93 de ani. Funeraliile vor avea loc sâmbătă

       Accesări: 1584

Este doliu în mediul educațional. Profesorul emerit Constantin Popa s-a stins din viață în această dimineață. Decanul de vârstă al generației de aur de la Colegiul Național „Nicu Gane” va fi condus pe ultimul drum, sâmbătă, 30 iulie, când va avea loc înmormântarea.

Constantin Popa avea 93 de ani, iar de-a lungul carierei s-a remarcat prin activitatea deosebită desfășurată la catedra de fizică.

Distinsul profesor este, printre altele, autor de manuale şcolare şi culegeri de fizică.

În urmă cu șase ani, colegii de breaslă, de la colegiul unde a profesat zeci de l-au sărbătorit în Aula Colegiul „Nicu Gane”, cu ocazia împlinirii vârstei de 87 de ani.

Constantin Popa s-a născut pe 11 mai 1929 în satul Vămeni, localitatea Dolhasca.

Studiile la şcoală primară le-a desfășurat la Vămeni şi Dolheştii Mici, iar şcoala secundară, la Liceul „Nicu Gane” din Fălticeni, în perioada 1942 – 1950.

Deoarece părinţii săi erau consideraţi „chiaburi”, autoritățile vremii nu i-au permis lui Constantin Popa să urmeze studiile universitare.

După trei ani este primit la Facultatea de Matematică şi Fizică, secţia Fizică, din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, iar în 1958 încheie studiile.

Renunță la repartiţie pentru a activa ca profesor de fizică, la Şcoala Medie Truşeşti, din regiunea Suceava, iar de la 1 septembrie 1960 își începe cariera la Liceul „Nicu Gane”, de unde s-a pensionat 31 de ani mai târziu.

La începutul anilor 70, profesorul Constantin Popa a înfiinţat prima clasă de fizică din judeţul Suceava la Liceul „Nicu Gane”, cu elevi din Fălticeni, Dolhasca, Liteni, Boroaia şi Drăguşeni.

În timpul activităţii sale didactice a înfiinţat patru laboratoare de fizică, din care trei la Fălticeni.

Constantin Popa este unul dintre profesorii care au marcat existența Liceului „Nicu Gane” prin prestanță, seriozitate, pasiune și devotament față de profesie.

Trupul neînsuflețit este depus la Biserica Oprișeni, iar funeraliile vor avea loc sâmbătă.

ȘTIRI