Accesări: 245

Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeșene Suceava derulează, în această lună, acțiuni în cadrul campaniei “Protejează-ți sănătatea!  Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!”.

Campania este coordonată la nivel național de Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății.

Este adusă în atenția publică problematica sănătății reproducerii pentru adolescenți și femeile gravide, iar obiectivul campaniei este creșterea nivelului de informare al acestora despre: contracepție, importanța planificării familiale, sănătatea în perioada sarcinii, avorturile și complicațiile acestora, bolile cu transmitere sexuală.

În perioada 2007-2017, România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul nașterilor înregistrate la adolescente.

Fenomenul „copiilor cu copii”, mai multe nașteri premature, rată de vaccinare scăzută și riscuri sociale, este unul social, pentru că efectele nu se limitează doar la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale.

Alma Clinic - Clinica Suceava si Falticeni
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalității infantile. 

În 2017 România era pe primul loc în Uniunea Europeană în ce priveşte numărul de naşteri înregistrate la adolescente cu vârste sub 15 ani, reprezentând 9,78% din totalul naşterilor, conform datelor Eurostat.

Comparativ cu anul 2017, în 2018, a crescut numărul și ponderea gravidelor cu vârsta sub 15 ani, o grupă de vârstă de  mare risc pentru mamă şi copil, care necesită monitorizarea lor pe întreaga perioadă a sarcinii.

ȘTIRI