Primul metru de asfalt în satul Săcuța. Proiectul de modernizare se va desfășura și în satul GiuleștiRural

Primul metru de asfalt în satul Săcuța. Proiectul de modernizare se va desfășura și în satul Giulești

       Accesări: 2408

Infrastructura rutieră din mediul rural continuă să fie modernizată. La început de toamnă se deschide un nou șantier în Comuna Boroaia, localitate unde au demarat lucrările într-un proiect finanțat de Compania Națională de Investiții. Pe 3 septembrie a fost turnat primul metru de asfalt din Săcuța, chiar din poarta satului, pe strada Săcuța Deal.

Două tronsoane de drum cu pietriș, în lungime de 2,4 kilometri și 1,4 kilometri, vor fi modernizați prin acest proiect.

Lucrările urmează să înceapă peste câteva zile și în satul Giulești, unde, de asemenea, vor fi modernizate două tronsoane de drum, în lungime totală de 2,4 kilometri.

Înainte de asfaltare, pe cele patru sectoare din infrastructura Comunei Boroaia au fost realizate terasamente, balastări cu piatră concasată și compactarea suprafeței de rulare.

Primarul Vasile Berariu a explicat că investiția este așteptată de mult timp, iar lucrările au demarat cu ajutorul tuturor factorilor implicați în proiect.

Codrin Benta

Cei 6,2 kilometri sunt finanțați în cea mai mare parte de CNI, cu fonduri în valoare de 5 milioane de lei.

„Un nou drum se modernizează. Investiția este realizată în cadrul unui proiect finanțat de Compania Națională de Investiții. Cu ajutorul tuturor factorilor, astăzi, am început asfaltarea.”, ne-a declarat primarul Berariu. „Acum trei ore am deschis acest șantier, de la kilometrul zero al obiectivului de investiții. La momentul actual pe tronsonul Săcuța Deal s-au executat 20% din lucrarea propusă.”

Edilul comunei Boroaia i-a urat succes firmei de construcții, în timp ce localnicilor le-a mulțumit pentru răbdarea și înțelegere.

Contractul de execuție a fost semnat pe 14 iulie 2020. Activitățile din șantier au început la jumătatea lunii august, data la care este emis ordinul de începere al lucrărilor.

Contribuția Primăriei Boroaia este de peste 432.000 de lei.

Proiectul este destinat asfaltării străzilor Săcuța Deal și Săcuța Vale, respectiv străzile La Islaz (Profesor Doctor Paul Miron) și Peste Râșca, drumuri în prezent balastate.

Însă, în cazul de față, proiectul a întâmpinat situații defavorabile succesive la etapa finanțării.

Primarul Vasile Berariu a subliniat că istoria acestui proiect nu-l face deloc fericit, deoarece sunt șase ani de când edilul s-a luptat să obțină fondurile pentru aceste drumuri.

Proiectul a fost depus în anul 2014 la AFIR, fiind respins din cauza punctajului obținut prin ghidul de finanțare. Doi ani mai târziu, edilul Comunei Boroaia a continuat demersurile prin PNDL. Și această încercare a eșuat. La vremea respectivă s-a considerat prioritare proiectele pentru școli și rețele de apă potabilă și apă uzată.

În anul 2018 au început demersurile pentru obținerea finanțării la CNI, proiectul fiind declarat eligibil doi ani mai târziu. Contractul de lucrări, pentru asfaltarea tronsoanelor din Săcuța și Giulești, a fost semnat pe 3 august 2020.

ȘTIRI