Accesări: 2088

Un nou proiect major urmează să înceapă într-o localitate vecină municipiului Fălticeni. Cea mai mare investiție din Comuna Rădășeni are undă verde și de la președintele Consiliului Județean Suceava. Gheorghe Flutur a semnat miercuri autorizația de construire pentru sistemul de apă potabilă și rețea de apă uzată, finanțată din fonduri europene.

Valoarea proiectului este cifrată la 12 milioane de lei (2,5 milioane de euro).

Înființarea sistemului de apă și canalizare este destinat satului Rădășeni și va cuprinde 12 străzi.

Contractul de lucrări a fost semnat luna trecută de primarul Neculai Perju, în urma desemnării câștigătorului licitației. Proiectul va fi materializat de asocierea firmelor ieșene Daroconstruct și Geprocon.

Timp de doi ani și jumătate, proiectul a fost blocat pe fondul contenstațiilor nesfârșite între participanții la licitație.

„Am mai făcut un pas important cu acest proiect. Am obținut autorizația de construire pentru sistemul de apă și canalizare în satul Rădășeni. Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și am semnat astăzi acest document care practic, însemnă că avem undă verde pentru începerea lucrărilor. cu firma care se va ocupa de lucrările pentru aducțiunea de apă și canalizare.”, a declarat primarul Neculai Perju. „Vreau să reamintesc faptul că din mai 2017, proiectul a intrat în procedură de licitație. Am stat doi ani și jumătate în licitații, am pierdut foarte mult timp, pentru că au fost contestații după contestații privind firma câștigătoare”.

Gheorghe Flutur – Președintele CJ Suceava

Rețeaua de apă și canalizare este un proiect a cărui perioadă de implementare este de doi ani, de la data emiterii ordinului de începere al lucrărilor.

Deși scrisoarea de finanțare a fost semnată încă din anul 2016, proiectul pentru sistemul de aducțiune a întâmpinat piedici pe fondul legislației care în loc să simplifice lucrurile, mai mult le complică.

Timpul pierdut se va răsfrânge tot asupra autorităților locale, care vor fi nevoite să plătească penalizări, deși nu au nicio vină, pentru că investiția nu este finalizată la termen, conform contractului.

Proiectul ar fi trebuit să înceapă în 2017, termenul de finalizare fiind sfârșitul anului 2019.

A fost nevoie de decizia Curții de Apel Suceava pentru a clarifica definitiv cine este câștigătorul licitației, după o întreagă poveste în care 14 firme s-au bătut pe un proiect de 2,5 milioane de euro.

Sistemul de apă potabilă și canalizare este primul care se realizează în comună. Câteva sute de gospodării din satul Rădășeni se vor putea racorda la rețeaua ce va avea 13 kilometri lungime.

Contractul prevede lucrări pe 12 străzi.

Sistemul de apă și canalizare va fi amenajat pe străzile Lovinescu, Calea Fălticeni, Principală, Republicii, Andronești, Biserica Stil vechi, Metropol, Tineretului, Glimee, Mierlei, Morii și 1 Mai.

După încheierea proiectului, în satul Rădășeni va demara un alt proiect pe infrastructură prin care vor fi reabilitate drumurile afectate de lucrările la rețeaua de apă și canalizare.

Proiectul privind refacerea străzilor are asigurată finanțarea.

Primarul Neculai Perju are în vedere un proiect similar și pentru satul Lămășeni, ce va fi depus pe exercițiul financiar 2020-2027.

ȘTIRI