Primarul Coman face anunțul mult așteptat de fălticeneni: Deschidem noul spital în toamna acestui anLocal

Primarul Coman face anunțul mult așteptat de fălticeneni: Deschidem noul spital în toamna acestui an

       Accesări: 7139

Cel mai important obiectiv din municipiu este finalizat. După aproape 30 de ani de la începerea lucrărilor, și mai bine de un an de la finalizarea construcției clădirii, noul spital din Fălticeni va fi putea fi inaugurat. Potrivit primarului Cătălin Coman, unitatea medicală urmează să fie deschisă în toamna acestui an.

Anunțul a fost făcut la sfârșitul lunii august, la evenimentul de lansare al candidaților PSD la Consiliul Local Fălticeni și Primăria Fălticeni.

Edilul a subliniat că a preluat un spital cu un grad de execuție de 27%, iar după opt ani, lucrările sunt finalizate. Cătălin Coman a mai spus că pe parcursul acestor ani „au fost multe probleme și lucruri care nu au mers cum trebuie.”

Singurul impediment este aparatura medicală, de a cărei termeni de livrare și instalare depinde deschiderea noului spital. 60% din dotările necesare au fost montate deja în secțiile și compartimentele unității medicale.

„În această toamnă deschidem spitalul Municipal Fălticeni. Construcția este finalizată integral și are toate avizele și aprobările necesar. Acum se aduc echipamentele medicale, iar personalul medical este instruit pentru utilizarea aparaturii. Dar cel mai important este că deschidem spitalului după 30 de ani.”, a declarat primarul Cătălin Coman. „Nu sunt eu vinovat pentru acești 30 de ani. Au fost multe evenimente și multe probleme, multe lucruri care n-au mers cum trebuie. Coincidență sau nu, de când sunt la conducerea municipiului Fălticeni, din anul 2012, s-au reluat lucrările acest spital, și mă mândresc cu faptul că o construcție preluată cu un grad de finalizare de 26-27%, acum este cu grad de finalizare 100%.”

Noul spital (2012)

Noul spital (2020)

Spitalul primește echipamentele și aparatura medicală

Timp ce trei luni, după vizita secretarului de stat, ulterior devenit ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, conducerea spitalului nu a primit un răspuns favorabil la solicitările privind finanțarea pentru achiziția aparaturii. Între timp, Primăria Fălticeni a contractat un credit.

În decurs de trei luni, ianuarie-martie 2020, spitalul nu a primit deloc finanțare, prima alocare, de 4,35 milioane de lei fiind trimisă în luna aprilie. Au urmat trei luni de insistențe din partea managerului Vlad Morariu pentru continuarea finanțării.

Între timp, pe 1 iulie, Primăria anunță oficial că decide să contracteze un credit de aproximativ 19 de milioane de lei pentru achitarea aparaturii medicale. Câteva zile mai târziu, Ministerul Sănătății reacționează și trimite 10 milioane de lei, iar autoritățile locale alocă la rândul lor 1,5 milioane de lei tot pentru aparatura medicală

Restul sumei, de aproximativ 8 milioane de lei, este deja contractată de Primăria Municipiului Fălticeni printr-un credit bancar.

PSD va depune un amendament pentru încheierea finanțării

Problema finanțării spitalului a fost readusă în atenție și de liderii social-democrați.

Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a fost prezent sâmbătă, în județul Suceava. Acesta a efectuat o vizită la noul Spital Municipal din Fălticeni.

El a anunțat că parlamentarii PSD vor depune un amendament la viitoarea rectificare bugetară pentru alocarea întregii sume necesare pentru deschiderea noului spital fălticenean.

Spitalul continuă să primească echipamente și aparatură medicală

Este doar o chestiune de timp până când noul spital va fi deschis. Unitatea medicală continuă să primească aparatura medicală necesară funcționării tuturor compartimentelor și secțiilor.

Echipamente de înaltă clasă tehnologică sunt pregătite să fie livrate noului spital din Fălticeni. Ultimele echipamente aduse sunt un Computer Tomograf, mese de operație, lămpi cu sistem video încorporate, paturi antiescare cu monitorizare inteligentă.

Noul spital are dotate complet laboratorul de analize și sălile de operație, și parțial pentru CPU, ATI, Radiologie.

În ultimele zile au fost montate echipamentele din camera de sterilizare, sistemele automate de nebulizare, în care se introduce instrumentarul medical.

Noul spital din Fălticeni beneficiază și de inovativele chiuvete cu ultrasunete, care sterilizează rapid și eficient.

ȘTIRI