Primarul comunei Boroaia face bilanțul investițiilor locale din actualul mandat. Proiecte majore duse la bun sfârșitRural

Primarul comunei Boroaia face bilanțul investițiilor locale din actualul mandat. Proiecte majore duse la bun sfârșit

       Accesări: 372

Patru ani de administrație locală echivalează cu un mandat. Aproape de finalul acestuia, Vasile Berariu, primarul comunei Boroaia, face un bilanț al proiectelor derulate cu fonduri europene, guvernamentale și proprii. Realizările sunt notabile într-o perioadă marcată de pandemie și provocări generate de noile programe de finanțare.

Mandantul din perioada 2020 – 2024 este axat, ca și cele anterioare pe dezvoltare echilibrată și priorități bine stabilite.

Strategia din acești patru ani se poate rezuma la un cuvânt cheie, investiții, fără de care comuna Boroaia nu ar fi astăzi printre localitățile rurale etalon ale județului Suceava.

Capitolul educație este mereu primul pe agenda primarului Vasile Berariu, iar în acest mandat au fost bifate două proiecte majore.

Sala Sporturilor, ce dispune de 180 de locuri, suprafață sintetică, încălzire, vestiare și toate dotările necesare unei săli de sport ultra-moderne, proiect de circa 7 milioane de lei, și noua Grădiniță, ce beneficiază de mobilier și materiale didactice noi, dar și de un parc de joacă.

Codrin Benta

Ambele clădiri sunt intrate deja în circuitul educațional. Acestea sunt în proximitatea Școlii Gimnaziale „Vasile Tomegea” și formează un campus preuniversitar alături de Centrul de Zi Educațional (After school).

Tot pe parte educațională, în perioada pandemiei au fost achiziționate tablete, laptopuri și alte dispozitive pentru susținerea lecțiilor de la distanță, comuna Boroaia fiind una dintre primele localități sucevene care au accesat fonduri din acest program.

Un alt program este cel privind dotare școlilor cu mobilier nou, program aflat în curs de implementare.

La capitolul sănătate, investiția majoră este modernizare și extinderea dispensarului uman, construit acum 40 de ani.

Lucrările sunt încheiate, recepția investiției urmând să aibă loc în perioada următoare.

Cu mult mai multe spații disponibile, clădirea devine Centru Medical, unde vor funcționa mai multe specialități medicale, pe lângă cele actuale, medicină de familie și stomatologie.

Infrastructura rutieră s-a înnoit în acești patru ani cu un proiect de modernizare drumuri de interes local. Câțiva kilometri de drum din pietriș au fost reabilitați cu două straturi de asfalt, rigole pentru scurgerea apei pluviale, poduri, gabioane și apărări de maluri acolo unde au fost necesare astfel de construcții durabile.

Din bugetul local au fost alocate sume importante, rezultate din economii, iar an de an, străzile intră într-un program de modernizare, fiind împrospătate cu un strat de asfalt.

În perioada următoare urmează amplasarea indicatoarelor rutiere și aplicarea marcajelor rutiere.

Viitorul nu mai poate fi conceput fără grijă pentru mediul înconjurător, amprentă verde și utilizarea de resurse regenerabile. Căminul Cultural „Mihai Boleac” și Muzeul sătesc „Neculai Cercel” sunt incluse într-un astfel de proiect de reabilitare energetică, proiect ce vizează reducerea consumului de energie cu 70-80%, utilizarea de energie solară și iluminat economic.

Pe aceeași linie „verde” se înscriu alte două proiect, un parc fotovoltaic și piste pentru biciclete.

Parcul fotovoltaic, obiectiv care la momentul actual are finanțarea asigurată, va reuni câteva zeci de panouri solare ce vor amplasate lângă Sala Sporturilor. Energia captată va fi utilizată pentru alimentarea instituțiilor din localitate, cu reduceri semnificative ale costurilor de întreținere mai ales pe timpul sezonului rece.

Pistele pentru biciclete, care vor favoriza mobilitatea ecologică, vor fi construite pe drumurile comunale, lucrările urmând să înceapă cât mai curând.

Cel mai mare proiect de investiții din mandatul 2020-2024 este cel privind înființarea rețelei de gaz natural în comuna Boroaia, proiect realizat în asociere cu localitățile Fântâna Mare și Bogdănești.

În acești patru ani s-au întocmit zeci de dosare de documentații, pentru ca proiectul să primească finanțare. În perioada 2023-2024 au fost stabiliți constructorul, concesionarul rețelei de gaz și supervizorul lucrărilor de pe șantier.

Primăria Comunei Boroaia, alături de celelalte două localități aflate în asociere, urmează să emită cât mai curând ordinul de începere al lucrărilor.

Un aspect pe care l-a subliniat edilul Vasile Berariu este cel al bunei colaborări cu membrii Consiliului Local Boroaia, cu girul cărora proiectele inițiate de primar au prins contur la nivel local.

ȘTIRI