Primarul Coman vrea să înființeze un Centru de excelență în canotaj. Cum arată proiectul care va fi finanțat integral cu fonduri de la bugetul localExclusiv

Primarul Coman vrea să înființeze un Centru de excelență în canotaj. Cum arată proiectul care va fi finanțat integral cu fonduri de la bugetul local

       Accesări: 2696

Planuri de viitor importante pentru zona Nada Florilor. Un nou proiect se conturează pentru municipiul Fălticeni, în segmentul de agrement și sport nautic fiind plănuită o schimbare majoră. Primarul Cătălin Coman vrea să înființeze cât mai curând un Centru de excelență în canotaj care, din punct de vedere arhitectural va fi integrată în actualul Complex de agrement.

Este vorba de construirea unei baze nautice ultramoderne, cu hangare, vestiare, spații pentru sportivi și antrenori, cu scopul stimulării performanței în canotaj.

În momentul de față aici se pregătesc viitorii campioni naționali și internaționali.

Tot aici și-au începutul drumul în canotaj și doi dintre sportivii de top ai canotajului românesc, Magdalena Rusu și Ciprian Tudosă, actualul vicecampion olimpic la Tokyo.

Pentru ca proiectul să devină viabil, autoritățile locale au cerut transferul actualei baze de canotaj de la Ministerul Tineretului și Sportului, bază care arată deplorabil și care se află într-o continuă stare de degradare, către administrația locală.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Primăria vrea să investească aici și să aducă transformări radicale spațiului actual.

„M-am ocupat de această problemă încă din primul meu mandat. Din păcate, baza nautică de pe malul iazului aparține clubului CSM Suceava și Ministerului Tineretului și Sportului. Aici se pregătesc sportivi foarte valoroși, medaliați la campionatele europene și mondiale, iar cu ei s-ar mândri oricine. Baza nautică arată sub orice critică. Iar noi vrem să facem aici ceva ce n-a mai fost niciodată.” a declarat în primarul Coman în exclusivitate pentru Cronica de Fălticeni. „Dorința mea este să construim un Centru de excelență în canotajul românesc. Am avut și avem atâția sportivi valoroși. Suntem un reper și vrem să păstrăm acest standard ridicat oferind și o alternativă complet nouă și modernă pentru actualii și viitori campioni în canotaj. Primăria Municipiului Fălticeni și-a manifestat dorința de a transfera această bază nautică din proprietatea MTS în domeniul public al Municipiului Fălticeni.”

Scopul acestui transfer este reabilitatea, modernizarea și dotarea bazei nautice cu tot ceea ce este necesar susținerii activității de performanță sportivă.

Prima solicitare a fost făcută acum opt ani în urmă, urmate de alte cereri similare, dar și întâlniri cu miniștri și secretari de stat. Birocrația și-a spus, însă, cuvântul.

În circuitul aprobării transferului sunt implicate nu mai puțin de patru ministere. Primăria Fălticeni vrea să devină proprietar al bazei nautice pentru a putea investi în proiectul pe care l-a pregătit de ceva timp.

Există deja schițe și imagini cu noua bază nautică, dar și un proiect tehnic.

Baza nautică poate fi transferată doar prin Hotărâre de Guvern. În aceleași timp este nevoie de avizul Ministerului de Finanțe, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Justiției și Ministerul Tineretului și Sportului.

Ultimul blocaj al documentației s-a produs la Ministerul Dezvoltării care a cerut o completare la Hotărârea Consiliului Local Fălticeni din iunie 2021, documentația fiind analizată la momentul de față, în vederea obținerea avizului de transfer.

Noi am făcut toate demersurile necesare. Documentația transmisă la MTS cuprinde șase hotărâri de Consiliul Local, însă, din păcate, suntem în situația în care așteptăm avizul de la patru ministere, iar apoi trebuie aprobată Hotărârea de Guvern prin care se realizează transferul către Primăria Fălticeni.”, a explicat Cătălin Coman. „Sperăm ca anul acesta să se rezolve situația și să putem începe demersurile pentru ridicarea acestui Complex de excelență în canotaj. Noi avem toată disponibilitatea și, cu siguranță, există o mare dorință și partea antrenorilor și sportivilor pentru un astfel de obiectiv care ar atrage noi tineri talentați spre acest sport.”

Primarul Coman a subliniat faptul că birocrația foarte mare a ținut pe loc dezvoltarea unui astfel de proiect care astăzi s-ar fi materializat într-o bază nautică ultramodernă, cu toate facilitățile necesare sportului de performanță.

Proiectul va fi realizat cu fonduri de la bugetul local.

Edilul municipiului Fălticeni afirmă că este pregătit să intervină pentru realizarea unei Complex de excelență în canotaj corespunzător cu valoare sportivilor și antrenorilor.

El a ținut să puncteze și faptul că a primit sprijinul președintelui Gheorghe Flutur pentru urgentarea soluționării blocajului birocratic de la nivel ministerial, astfel încât din toamna acestui an să fie posibilă începe materializării noului proiect.

„Este rușinos ca un vicecampion olimpic, un campion mondial sau unul european, care ne-au reprezentat cu cinste în marile competiții de canotaj să arate lumii locul de unde au plecat în acest sport. Baza nautică din Fălticeni, care repet, nu ne aparține, arată jalnic!”, a subliniat Cătălin Coman. „Am primit asigurări din partea președintelui Flutur, care s-a implicat mult, în ultima perioadă, referitor la rezolvarea acestei probleme, domnul vicepreședinte Barbă a venit la Fălticeni, de două ori, i-am predat întreaga documentație și m-a asigurat de tot sprijinul și ajutorul pentru a grăbi soluționarea acestei probleme birocratice, astfel încât poate chiar din această toamnă Primăria Fălticeni să înceapă demersurile pentru reabilitarea și modernizarea bazei nautice.”

Edilul municipiului Fălticeni mai spune că administrația locală și-a asumat depășirea tuturor obstacolelor de natură financiară și logistică, pentru ca pe locul actualei baze nautice să fie construit Centrul de excelență în canotaj care va beneficia de un spațiu pretabil practicării acestui sport la cel mai înalt nivel.

ȘTIRI