Accesări: 7956

Decizie de ultimă oră la nivel local. Primarul Cătălin Coman va sista unele investiții din bugetul local pentru a direcționa în regim de urgență fonduri pentru Spitalul Municipal Fălticeni. Banii vor fi folosiți pentru achiziționarea de echipamente de protecție pentru medicii și asistenții unității medicale, în actualul context al epidemiei de coronavirus.

Prin decizia edilului municipalității vor fi alocați 1,2 milioane de lei (12 miliarde de lei vechi) de la bugetul local, bani tăiați de la investiții locale care nu sunt urgente.

„Banii pe care îi redirecționăm de la investiții ajung direct la sănătate, în contul spitalului din Fălticeni. Facem acest pas important, alocând 1,2 milioane de lei de la capitolul investiții pentru a-i trimite. Precizez că banii sunt luați de la investiții care pot fi amânate, care nu sunt urgențe.”, a explicat primarul Cătălin Coman. „Vreau să transmitem un semnal clar și pozitiv că susținem sănătatea, spitalul, personalul medico-sanitar și comunitatea locală care trebuie să beneficieze de un act medical de calitate.”

Edilul va convoca miercuri, 25 martie, Comitetul Local pentru Situații de Urgență, într-o ședință în care va propune alocarea banilor pentru spital.

Fondul pentru dotări va face subiectul unui proiect de hotărâre ce va fi supus dezbaterii și aprobării în Consiliul Local Fălticeni, în cadrul unei ședințe extraordinare ce va avea loc pe 26 martie.

Alma Clinic

Primarul Coman spune că s-a săturat să aștepte un răspuns pozitiv de la București și că nu stă la „mila și mâna ministerului sănătății” și că, în situația bugetului actual, „din resurse financiare puține”, autoritățile locale se gospodăresc cum pot mai bine.

El a mai declarat că partea bună este faptul că această aparatură va completa și constitui un plus pentru necesitățile spitalului.

Cu ce va fi dotat spitalul și ce vor primi medicii și asistentele

Cu cei 1,2 milioane de lei vor fi cumpărate: un analizor pentru diagnosticare COVID-19, trei ventilatoare mecanice (aparate mobile) de terapie intensivă și kituri de teste pentru analizorul de diagnostic.

Din același fond vor fi achiziționate echipamente de protecție pentru medici și asistente, măști (PP2), dezinfectanți, mănuși, teste rapide pentru coronavirus, lămpi cu ultraviolete.

Pachetul solicitat de spital include și un set de instrumentare medicale.

ȘTIRI