Primarii din Rădășeni și Cornu Luncii au semnat contractul pentru execuția lucrărilor la rețeaua de gaz naturalRural

Primarii din Rădășeni și Cornu Luncii au semnat contractul pentru execuția lucrărilor la rețeaua de gaz natural

       Accesări: 887

Vești bune pentru locuitorii Primarii comunelor Rădășeni și Cornu Luncii au semnat contractul pentru execuția lucrărilor la rețeaua de gaz natural. Momentul reprezintă încheierea cu succes a mai multor etape desfășurate în decurs cu trei ani.

Documentul amintit a fost semnat miercuri, 25 octombrie, la sediul Primăriei comunei Rădășeni, în prezența reprezentantei asociației de firme care se va ocupa de materializarea investiției.

Cele două localități s-au asociat într-un A.D.I. pentru a putea atrage finanțarea și realiza proiectul, unul de anvergură atât ca finanțare, cât și ca volum de lucrări.

Acesta este al doilea contract de acest gen, pentru execuția lucrărilor la rețeaua de gaz natural, semnat în zona Fălticeni.

Valoarea întregului proiect se ridică la 83,4 milioane de lei.

Mahanu Design

Prioritate de grad zero

Construirea rețelei de gaz natural a constituit prioritate de grad zero în actualul mandat al primarilor Neculai Perju și Gheorghe Fron.

Deși din partide diferite, edilii localităților și-au unit forțele pentru un interes comun al comunităților pe care le reprezintă.

Gazul natural reprezintă una dintre sursele cele mai accesibile pentru asigurarea confortului termic în gospodării și clădiri administrative.

Proiectul va fi desfășurat pe etape și va începe simultan în ambele localități.

Echipele vor lucra concomitent, atât în comuna Rădășeni, cât și în comuna Cornu Luncii, iar accesul la gaz natural va fi alocat odată cu recepția lucrărilor pe fiecare tronson în parte.

Următoarele patru luni sunt rezervate întocmirii proiectului tehnic, urmând ca din primăvara anului viitor, cel mai probabil din martie 2024, să înceapă lucrările pentru amplasarea rețelelor inteligente de gaz natural.

Primarii Neculai Perju și Gheorghe Fron au menționat că semnarea contractului reprezintă, de fapt, un pas decisiv pentru materializarea investiției, după finalizarea tuturor licitațiilor.

Este important de menționat faptul că la momentul de față este desemnat și operatorul care va gestiona furnizarea gazului natural în comunele Rădășeni și Cornu Luncii.

Proiectul în cifre

Investiția se derulează cu alocate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Rețeaua de gaz natural la nivelul celor două comune însumează 110 kilometri liniari.

Comuna Rădășeni va avea 48,5 kilometri de rețea de gaz natural, desfășurată în satele Rădășeni, Lămășeni și Pocoleni.

Numărul consumatorilor casnici (gospodării) ce vor putea fi racordați se ridică la 1.186, în timp numărul clădirilor administrative cuplate la rețea va fi de 14.

Comuna Cornu Luncii va avea 61,6 kilometri de rețea de gaz natural, desfășurată în satele Cornu Luncii, Băișești, Brăiești, Dumbrava, Sasca Nouă și Sasca Mică. Edilul Gheorghe Fron a precizat că pentru celelalte trei sate componente ale comunei urmează să întocmească un nou proiect pentru aducțiunea de gaz natural.

Numărul consumatorilor casnici (gospodării) ce vor putea fi racordați se ridică la 1.970, în timp ce 20 de clădiri administrative vor fi cuplate la rețea.

Calculată la numărul total de gospodării din cele două comune, mai exact 3.625, un număr de 3.102 vor putea fi branșate la noua rețea de gaz natural. Asta înseamnă că rețeaua va acoperi 85% din totalul gospodăriilor existente în A.D.I. Rădășeni Cornu Luncii.

ȘTIRI