Investiții pentru performanță și prestigiu. Baza Nautică din Fălticeni este în lucru și va fi cea modernă din RomâniaLocal

Investiții pentru performanță și prestigiu. Baza Nautică din Fălticeni este în lucru și va fi cea modernă din România

       Accesări: 2853

Un proiect ultramodern și de anvergură este în curs de desfășurare la nivel local. Din vara acestui an au început lucrările la prima investiție de anvergură destinată infrastructurii sportivă din municipiul Fălticeni. Este vorba despre cea mai nouă bază nautică din România, construită pe malul iazului Șomuz.

Este prima investiție de gen la standarde internaționale, care va face cu Baza de agrement.

Proiectul este unic în țară și are menirea să ofere condiții perfecte pentru încurajarea și valorizarea canotajului.

Sportul care aduce municipiului Fălticeni cele mai multe și prețioase medalii la nivel național, european, mondial și olimpic, va primi un impuls important, iar investiția va atrage noi tineri doritori de afirmare.

Performanțele deosebite din canotaj, obținute de sportivii care se pregătesc la Fălticeni, sub îndrumarea antrenorilor Vasile Avrămia și Nicu Despa, au încurajat autoritățile locale să dezvolte acest proiect și să înceapă demersurile pentru preluarea bazei nautice.

Codrin Benta

„Suntem extrem de încântați de acest proiect și ne dorim să devină un reper la nivel național sub aspectul funcționalității și calității. Ne dorim ca Fălticeniul să rămână pe podiumul marilor performanțe din canotaj, iar acest proiect este încrederea pe care noi o investim pentru viitorul sportivilor noștri și pentru sportul românesc.”, a declarat primarul Cătălin Coman. „Baza Nautică va fi un centru modern de pregătire pentru actualii campioni și un punct de atracție pentru tinerii care doresc să facă performanță în canotaj.”

Proiect de anvergură

Construirea bazei nautice este un proiect care vine după demersuri repetate, deloc puține și ușoare.

Au fost necesari opt ani de demersuri și numeroase bariere birocratice pentru ca obiectivul să treacă din portofoliul Ministerului Tineretului și Sportului în patrimoniul local.

Lăsată de izbeliște, ajunsă în paragină, fără nicio investiție din partea statului român, baza nautică arată deplorabil, însă lucrurile se vor schimba radical.

Primele idei legate despre modul cum ar putea arăta noua bază nautică au fost schițate în urmă cu trei ani, însă autoritățile locale au venit cu idei noi, propuneri și soluții mai adecvate.

Costurile bazei nautice se ridică la peste 1 milion de euro.

Pepinieră de campioni mondiali și olimpici

Noua bază nautică din Fălticeni se dorește un proiect de succes, un pilon pentru dezvoltarea canotajului la nivel local, cât și un reper pe harta sportului de performanță din România.

Proiectul vizează construirea unei baze nautice ultramoderne.

Clădirea va integra cu hangare, spații pentru sportivi și antrenori.

Vor fi amenajate vestiare pentru băieți și fete, dușuri și grupuri sanitare. Sportivii vor avea la dispoziție o sală pentru antrenamente la ergometru pe timpul sezonului rece, dar și când vremea este neprielnică.

Clădirea va include două săli aparte, una pentru ședințe tehnice, ce va fi dotată cu aparatură audio-video, destinată analizării curselor din marile competiții, și altă pentru conferințe de presă și întâlniri oficiale.

În momentul de față, la Baza nautică din Fălticeni, amplasată lângă iazul Șomuz, se pregătesc cei numeroși tineri de la cele două cluburi de canotaj din Fălticeni și Suceava, campioni naționali, balcanici și europeni, vicecampioni și medaliați cu bronz la competițiile internaționale.

Tot aici și-au începutul cariera doi dintre sportivii de top ai canotajului românesc, Magdalena Rusu și Ciprian Tudosă, medaliați la campionatele europene, mondiale și la jocurile olimpice.

Punct de plecare pentru practicarea de sporturi nautice

Noul proiect va aduce schimbări fundamentale la toate capitolele.

Baza nautică va fi extinsă, suprafața desfășurată urmând să crească cu aproximativ 70%.

Pe lângă amenajarea obiectivului, proiectul prevede și sistematizări ale spațiilor adiacente, astfel încât zona dintre clădire și malul iazului va fi modernizată și va include un spațiu de acces special destinat canotorilor. Amenajările exterioare vor fi realizate și în perspectiva dezvoltării unui alt proiect important, ce vizează introducerea sporturilor nautice pe iazul Șomuz.

Planurile pentru acest obiectiv sunt în lucru, însă investiția se va regăsi într-un nou proiect.

Mai mult decât atât, baza nautică va fi integrată arhitectural și structural în Baza de Agrement „Nada Florilor”.

Investițiile se cifrează la 5,4 milioane de lei.

Primăria Municipiului Fălticeni este principalul finanțator, care alocă 3,9 milioane de lei, însă partener în proiect este și Consiliul Județean Suceava care are propria contribuție financiară, de 1,5 milioane de lei, la acest proiect ce va fi funcțional din anul 2025.

ȘTIRI