Pompierii au anunțat cauza care ar fi declanșat incendiul de pe strada 1 Mai. Pagube imense. Trei proprietari afectațiLocal

Pompierii au anunțat cauza care ar fi declanșat incendiul de pe strada 1 Mai. Pagube imense. Trei proprietari afectați

       Accesări: 5204

Un necaz mare apasă pe umerii unor fălticeneni. Sunt familiile celor cărora le-au ars casele, anexele și bunurile în incendiul devastator de luni, petrecut pe strada 1 Mai. Munca de o viață s-a făcut scrum sub ochii proprietarilor, care nu puteau face nimic în fața focului uriaș.

Opt autospeciale au fost trimise la intervenție pentru a stăvili flăcările tot mai mari și un incendiu care s-a extins cu rapiditate.

Alături de pompierii Detașamentului Fălticeni au acționat colegii lor din Suceava, împreună cu lucrătorii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență Cornu Luncii și Baia.

Vântul și materialele existente au favorizat incendiul

Vâlvâtaia și fumul incendiului au putut fi observate din afara orașului, din zone ceva mai îndepărtate.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Pompierii spun că incendiul a fost favorizat de câțiva factori. În primul rând vântul, dar și faptul că locuințele și construcțiile au fost dispuse apropiat, na față de cealaltă.

Pe de altă parte, materialele din componența construcțiilor erau majoritar lemnoase.

Echipele de intervenție au avut mult de muncă la acest incendiu. Aceasta a fost lichidat abia la miezul nopții.

Au fost nevoie de aproximativ șase ore pentru stingerea tuturor focarelor.

Pagube foarte mari

Au fost distruse construcții din mai multe gospodării. Trei proprietari sunt afectați în urma acestui incendiu.

Pagubele înregistrate sunt imense.

Primului proprietar, i-au ars casa de locuit, corp comun cu o anexă gospodărească, pe o suprafață de aproximativ 180 de metri pătrați. În aceeași gospodărie, au mai ars circa 25 de metri cubi de cherestea și un autoturism. S-au degradat alte două vehicule, dar și multe alte bunuri din construcțiile distruse de flăcări.

La al doilea proprietar, au ars casa de locuit, o construcție anexă, corp comun cu locuința, pe o suprafață totală de 120 de metri pătrați, precum și alte trei anexe gospodărești, un adăpost de animale, un garaj și o magazie, pe o suprafață de 70 de metri pătrați, cu bunurile aferente.

Celui de-al treilea proprietar i-au fost afectate bucătăria de vară, o magazie și adăpostul de animale, toate, construcții corp comun, pe o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați, cu bunurile aferente.

Pompierii mai spun că flăcările puternice au degradat mai multe elemente de tâmplărie de la trei locuințe învecinate.

Tot ei mai spun că incendiul ar fi pornit de la un scurtcircuit, produs la un conductor electric defect (cauza probabilă de izbucnire a flăcărilor).

Nu s-au înregistrat victime omenești.

Pompierii au reușit să salveze cele trei case învecinate și anexele gospodărești ale acestora.

Ce factori favorizează un incendiu provocat de instalații electrice?

Statisticile arată că, anual, incendiile provocate de instalaţiile electrice se soldează cu pierderi materiale ridicate şi, de foarte multe ori, chiar cu victime omeneşti.

Pompierii au exemplificat câteva cazuri în care incendiile devin iminente și pot fi declanșate la exploatarea instalațiilor și aparatelor electrice, în mai multe situații.

  • se folosesc conductori sau cabluri electrice defecte;
  • se folosesc conductori sau cabluri electrice neizolate corespunzător faţă de materiale combustibile;
  • se suprasolicită instalaţiile electrice prin folosirea de consumatori puternici (reşouri, radiatoare, frigidere, maşini de spălat, aparatură electronică etc.), care depăşesc puterea nominală stabilită pentru reţelele respective;
  • instalaţiile electrice sunt îmbătrânite sau cu improvizaţii, executate de persoane neautorizate;
  • se înlocuiesc siguranţele fuzibile originale cu altele supradimensionate şi improvizate;
  • aparatele electrice aflate sub tensiune sunt lăsate nesupravegheate sau sunt amplasate în apropierea materialelor combustibile.

ȘTIRI