Polițiștii au reținut un tânăr pentru ucidere și acte de cruzime față de animale. Fapte petrecute în HorodniceniRural

Polițiștii au reținut un tânăr pentru ucidere și acte de cruzime față de animale. Fapte petrecute în Horodniceni

       Accesări: 695

Agresiunea față de animale este pedepsită de lege. Astfel de fapte ajung, de fiecare dată, în atenția polițiștilor Biroului Pentru Protecția Animalelor din cadrul I.P.J. Suceava. Două cazuri sunt deja pe masa oamenilor legii, care au arătat toleranță zero față de cei care săvârșesc infracțiuni.

Unul datează de pe 6 ianuarie 2023, și în care s-a dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 21 ani, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „folosirea de animale vii pentru dresajul altor animale sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință”, iar cel mai recent s-a petrecut în urmă cu aproape un an.

Mai exact, pe 11 februarie 2022, polițiștii din cadrul I.P.J. Suceava – Biroul Pentru Protecția Animalelor au fost sesizați prin plângere de către reprezentanta unei asociații pentru protecția animalelor despre faptul că un tânăr de 17 ani, a ucis prin cruzimi un exemplar canin.

Fapta a fost săvârșită pe raza comunei Horodniceni, iar tânărul este din satul Paltinu, comuna Vatra Moldoviței.

în cursul acestei zile polițișii au reținut un alt tânăr de aproape 18 ani care a ucis prin cruzimi și a rănit două exemplare canine în cursul anului precedent.

Alma Clinic - Clinica Suceava si Falticeni
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Pe durata cercetărilor la locului faptei, la o locuință din satul Horodniceni, a fost identificat un alt câine din rasă comună, ce prezinta mai multe leziuni în zona gâtului și a pieptului, motiv pentru care organele de cercetare ale poliției judiciare din cadrul I.P.J. Suceava–Biroul Pentru Protecția Animalelor au dispus plasarea animalului în adăpost.

Oamenii legii au întocmit dosar penal, efectuându-se cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „uciderea animalelor, cu intenție, fără drept” și „rănirea sau schingiuirea animalelor”.

Polițiștii spun că minorul a fost expertizat psihiatric, constatându-se că a săvârșit faptele cu discernământ.

În urma probatoriului administrat în cauză, s-a dispus măsura reținerii inculpatului pentru o perioadă de 24 de ore, pentru săvârșirea infracțiunilor menționate, oamenii legii precizând că pe 9 februarie 2022, inculpatul din localitatea Paltinu a ucis prin cruzimi un exemplar canin, fapta fiind săvârșită în spatele locuinței cumnatului său, din satul și comuna Horodniceni.

În aceeași zi, inculpatul a rănit cu intenție un alt exemplar canin, animal care a fost identificat în data de 11 februarie 2022, cu ocazia efectuării cercetării locului faptei la locuința cumnatului său, animalul prezentând mai multe plăgi, fiind plasat în aceeași zi în adăpost.

Inculpatul a fost introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Suceava.

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor continuă cercetările față de inculpat, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecatoria Fălticeni, urmând ca după definitivarea acestora sa fie dispusă soluție procedurală corespunzătoare.

Poițiștii reamintesc faptul că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 205/2006 republicată privind protecția animalelor, relele tartamente sau agresiunile împotriva animalelor se pedepsesc inclusiv cu închisoarea.

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă:

a) intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților;
b) despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înțărcare;
c) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință.

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un 1 la 5 ani sau cu amendă:

a) folosirea animalelor sălbatice aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare;
b) folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora;
c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
d) rănirea cu intenție a animalelor.

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani:

a) uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;
b) schingiuirea animalelor;
c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
d) zoofilia

ȘTIRI