Cinematograful „Doina” va fi modernizat pe banii CNI: Se pregătesc schimbări radicale în noul proiectLocal

Cinematograful „Doina” va fi modernizat pe banii CNI: Se pregătesc schimbări radicale în noul proiect

       Accesări: 3081

Va fi repus în funcțiune. Singurul cinematograf din municipiul Fălticeni va fi redeschis, după lucrările de reabilitare și modernizare prevăzute într-un nou proiect. Primarul Cătălin Coman susține că investiția va fi finanțată prin Compania Națională de Investiții (CNI).

Autoritățile locale au depus proiectul pentru modernizarea obiectivului, iar acesta a trecut etapa evaluării fiind declarat eligibil.

Până la primirea finanțării, documentația va parcurge alte câteva etape obligatorii: întocmirea studiului de fezabilitate, realizarea indicatorilor tehnico-economici și a devizului general.

Recuperat în instanță

Cinematograful „Doina” se află într-o stare deplorabilă, după ce fostul proprietar RADEF nu l-a întreținut corespunzător, deși l-a închiriat unor afaceriști locali.

Ultima proiecție de film s-a realizat în 1997, iar din 1999 clădirea s-a transformat într-un local cu discotecă și bar timp de mai mulți ani.

Primăria Fălticeni și RADEF s-au judecat trei ani în justiție, iar autoritățile locale au câștigat procesul. Cinematograful a revenit în proprietatea municipalității în octombrie 2018.

„Vreau să reamintesc faptul că cinematograful ”Doina” din Fălticeni a fost readus în patrimoniul Consiliului Local, în domeniul public al municipiului, după trei ani de procese cu RADEF.”,afirmă primarul Coman. „Am considerat că este un gest corect, deoarece cinematograful a aparținut dintotdeauna fălticenenilor. A fost înstrăinat prin metode mai mult sau mai puțin transparente spre sfârșitul anilor 90 și un gest de normalitate a fost readucerea lui în proprietatea fălticenenilor pentru că ei sunt proprietarii firești ai cinematografului.”

Proiectul este estimat la 5 milioane de lei

Cinematograful din Fălticeni va beneficia de primele lucrări de modernizare după 40 de la ani de la înființare.

Nivelul investițiilor din proiect este estimat la 5 milioane de lei.

Cinematograful „Doina” va avea parte de reabilitare capitală, dar și de o extindere. Mărirea spațiului clădirii va permite utilizarea spațiului într-o manieră cu totul diferită față de ceea ce ofera până acum sala de spectacole.

Prin același proiect va fi asigurată și partea de dotări, inclusiv aparatura pentru proiecțiile filmelor.

Schimbări radicale pentru Cinematograful „Doina”

Proiectul prevede o multitudine de schimbări la interior. Aceasta va fi recompartimentat astfel încât sala mare, care în trecut avea 440 de locuri, va fi transformată în patru săli mai mici.

Noul cinematograf va avea trei săli pentru film și una pentru spectacole.

Spectactatorii vor putea asista în fiecare sală de cinema la proiecții specifice cinematografiei digitale ce utilizează tehnologii virtuale.

Pentru partea estetică, cinematograful urmează să primească schimbări importante, astfel încât atmosfera să fie una cât mai plăcută.

CNI a finanțat proiectele similare la Petroșani, Zalău și Lupeni

Compania Națională de Investiții derulează din anul 2014 un program destinat modernizării cinematografelor vechi.

Anul trecut a fost finalizat primul obiectiv din planul de investiții, odată cu redeschiderea Cinematograful „Victoria” din Petroșani, cu o capacitate de 250 de locuri, reabilitat și modernizat cu 3,7 milioane de lei

În martie 2019 a fost aprobată modernizarea Cinematografului „Cultural” din Lupeni (județul Hunedoara). Investița se cifrează la peste 7,5 milioane de lei.

Scala, singurul cinematograf din judeţul Sălaj, va fi redeschis în vara anului viitor, după finalizarea unei investiţii de peste 10 milioane de lei. Contractul de finanțare cu CNI a fost semnat în aprilie 2019.

Cum arăta Cinematograful „Doina” la momentul preluării de la RADEF

ȘTIRI