Parcul Prefecturii este închis de astăzi. Încep lucrările de modernizare. Noul proiect aduce schimbări radicaleLocal

Parcul Prefecturii este închis de astăzi. Încep lucrările de modernizare. Noul proiect aduce schimbări radicale

       Accesări: 1575

Investițiile continuă la nivel local. Parcul Prefecturii, unul dintre cele trei parcuri verzi ale municipiului Fălticeni, este închis, începând de astăzi, pentru lucrări capitale de reabilitare și modernizare. Obiectivul va fi înfrumusețat la nivel arhitectural și peisagistic, astfel încât să corespundă standardelor actuale în ceea ce privește funcționalitatea.

Proiectul prevede schimbări radicale, în urma investițiilor de 1,9 milioane de lei.

Firma rădăuțeană SYM RSC, cea care s-a ocupat de reabilitarea Casei Memoriale „Mihail Sadoveanu”, Bibliotecii Municipale „Eugen Lovinescu” și Galeriei Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, va desfășura lucrările de modernizare.

Acestea au început cu împrejmuirea parcului și mutarea mobilierului urban. Durata execuției este de un an, însă constructorul vrea să încheie proiectul în vara anului viitor.

Schimbări radicale

Autoritățile locale vor ca Parcul Prefecturii să fie cel mai frumos parc al orașului. Acesta va avea, la finalul lucrărilor de modernizare, numeroase elemente de noutate.

Parcul Prefecturii va trece prin schimbări profunde, menite să alinieze întregul spațiu la cerințe estetice actuale. Cu un aspect desuet, spațiul va fi înfrumusețat prin mai multe detalii de ordin peisagistic.

Vor fi plantați 200 de arbuști, numeroase flori, iar spațiul verde va fi înlocuit integral cu gazon natural.

Mobilierul stradal va fi înlocuit, de asemenea, cu unul nou.

Proiectul este inclus într-un program integrat prin care s-a realizat lucrările de reabilitare la Casei Memoriale „Mihail Sadoveanu” și Galeria Muzeului de Artă „Ion Irimescu”.

Ideile din proiect sunt menite să atragă cât mai mult public în zona verde, atât prin activități recreaționale, cât și cultural-muzicale.

Iluminat eficient și sistem de supraveghere video

Din actualul proiectul va fi păstrată fântâna arteziană, acum nefuncțională și într-o stare avansată de degradare. Asfaltul de pe alei va fi înlocuit cu pavaje.

Investiția include reabilitare integrală și dotarea cu echipamente pentru a fi repusă în funcțiune, după ani buni de în care a devenit doar un loc de aruncat deșeuri.

Sistemul de supraveghere este unul dintre elementele de noutate.

Camerele video vor funcționa non-stop, pentru a descuraja faptele antisociale, vandalismul, dar și pentru a urmări ca oamenii străzii să nu creeze deranj și să nu doarmă pe bănci.

Spre diferență de acum, parcul va fi împrejmuit cu un gard și va fi închis pe timpul nopții.

Parcul Prefecturii va avea trei intrări. Una dinspre spital, alta dinspre muzeu, ambele pietonale și una dinspre strada Mihai Eminescu pentru acces auto (destinată lucrări de întreținere ale spațiilor verzi), dar și pentru uz pietonal.

Foișor pentru serate muzicale și loc de joacă

Parcul Prefecturii va avea din nou un spațiu de joacă modern, prevăzut cu suprafață din materiale cauciucate. Acesta va împărți același spațiu cu un o zonă destinată tinerilor și adulților amatori de condiție fizică.

Aici vor fi instalate mai multe aparate pentru exerciții de tonifiere musculară.

Un alt element de atracție va fi și foișorul din lemn. Acesta va fi construit pe amplasamentul vechii terase acoperite, astfel încât tradiția seratelor muzicale va fi reluată după o pauză de câteva decenii.

În fiecare sfârșit de săptămână, fălticenenii se vor putea delecta cu muzică folk, clasică, cafe concert sau muzică de fanfară. Pe lângă activitățile artistice, aici vor putea fi susținute spectacole și evenimente culturale.

Parc înființat acum 150 de ani

Parcul Prefecturii este amplasat pe locul cunoscut în perioada interbelică sub denumirea de Grădina Publică.

Numele parcului a fost schimbat în perioada comunistă, autoritățile vremii redenumindu-l „23 August”. După Revoluția din decembrie, administrația locală l-a redenumit în Parcul Prefecturii, titulatură care amintește de faptul că între 1923 și 1945 la Fălticeni a funcționat Prefectura Județului Baia (în clădirea actualului Muzeu de Artă „Ion Irimescu”).

Această oază de verdeață a apărut ca o consecință a dezvoltării urbei între anii 1870 – 1875.

Suprafața inițială pe care a fost ridicată grădina era de 1,4 hectare, transferată din proprietatea județului în proprietatea localității. În timp, aceasta, din diferite motive, a ajuns mult mai mică, de numai 4.900 metri pătrați în anul 1939.

Grădina Publică era un loc al acordurilor muzicale alese, programele fiind susținute seara, între 10 mai şi 1 octombrie, în zilele de marţi, joi şi duminică, şi o singură dată pe săptămână, dimineaţa, o săptămână sâmbăta şi o săptămână duminica.

ȘTIRI