Ortodocşii sărbătoresc Înălţarea Domnului. Tot astăzi este Ziua EroilorActualitate

Ortodocşii sărbătoresc Înălţarea Domnului. Tot astăzi este Ziua Eroilor

Creştinii ortodocşi sărbătoresc  astăzi Înălţarea Domnului. Este ultima zi în din an în care se pot înroşi ouă şi se salută cu ”Hristos a înviat!”. Înălţarea mai este cunoscută ca Ispas sau Ziua Eroilor.

Din 1920, slujbele de la biserică pomenesc Eroii Neamului, de aceea tot astăzi, în România,este Ziua Eroilor.

După Sfânta Liturghie, vor fi oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi monumentele închinate acestora din ţară şi străinătate. La ora 12.00, clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară. 

La 2 mai 1995, Parlamentul României a adoptat o lege, conform căreia Ziua Înălțării Domnului a fost declarată „Ziua Eroilor”, pentru a omagia jertfa celor căzuți în luptă pentru libertatea și independența poporului român.

Ziua Înălțării Domnului a fost desemnată Zi a Eroilor și Sărbătoare Națională Bisericească, prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001.

Legea din 2003 privind regimul monumentelor și operelor comemorative de război a proclamat sărbătoarea Înălțării Domnului, drept sărbătoare națională a poporului român.

Astăzi, la ora 13, Primăria Fălticeni şi Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” vor organiza o Ceremonie militară și religioasă, urmată de depuneri de coroane de flori şi defilare, la Monumentul tuturor Eroilor Neamului din Piaţa „Nada Florilor”. Al doilea moment comemorativ va fi organizat, la ora 13.30, în Cimitirul Eroilor din cimitirul parohiei Grădini.

ȘTIRI