Opt ore de somn fără telefoane. Cum reușim să-i convingem pe copii. Câteva sfaturi practice pentru părințiDiverse

Opt ore de somn fără telefoane. Cum reușim să-i convingem pe copii. Câteva sfaturi practice pentru părinți

       Accesări: 188

Somnul este un aspect esențial al vieții noastre. Deși poate fi ușor ignorat sau trecut cu vederea în rutina noastră zilnică, nu poate fi subestimat impactul pe care îl are asupra sănătății noastre mentale și fizice. Insomnia și alte tulburări de somn pot fi cauzate de o varietate de factori, cum ar fi stresul, anxietatea, un program de lucru aglomerat sau o dietă necorespunzătoare.

Cu toate acestea, o rutină zilnică și respectarea unui program de somn de minim opt ore pe noapte, poate aduce multe beneficii pentru sănătatea noastră.

Potrivit expertei Dana Țupa, educația cu privire la somn și importanța lui ar trebui să fie discutată frecvent în școli și în familie.

Copiii și adolescenții sunt adesea privați de somn din cauza programelor lor încărcate dar și a tentațiilor tehnologiei moderne.

Învățarea despre cum să-și organizeze timpul și să-și stabilească o rutină de somn sănătoasă, îi poate ajuta să își mențină sănătatea fizică și mentală pe termen lung. Un program regulat de somn poate ajuta la stabilizarea ritmului circadian al corpului, care reglează momentele de veghe și somn.

Alma Clinic

Dacă nu respectăm un program regulat de somn, ne putem confrunta cu tulburări de somn, precum insomnie, apnee în somn sau sindromul picioarelor neliniștite.

Experta Dana Țupa spune că aceste tulburări de somn pot afecta nu numai sănătatea noastră fizică, ci și performanța noastră cognitivă, emoțională și socială.

Ea consideră că o rutină regulată de somn poate ajuta și la reglarea nivelurilor de hormoni care, influențează apetitul și nivelul de stres.

Prin respectarea unei rutine de somn, putem reduce nivelul de stres și crește nivelul de energie și concentrare, somnul adecvat putând avea un impact pozitiv asupra sistemului imunitar, iar persoanele care dorm suficient fiind mai puțin susceptibile la boli și infecții.

Soluții pentru părinți

Cum să îi încurajăm pe copii să lase telefonul deoparte și să doarmă opt ore pe noapte. Sfaturile expertului Dana Țupa.

  1. Creează o rutină zilnică de somn

În primul rând, este important să îi învățăm pe copii și adolescenți să își creeze o rutină zilnică de somn. Stabilește o oră fixă de culcare și de trezire, și încurajează-i să își urmeze programul în fiecare zi, inclusiv în weekend sau în vacanță. Aceasta va ajuta organismul lor să se obișnuiască cu un program regulat de somn și le va îmbunătăți calitatea somnului.

  1. Creează un spațiu de dormit liniștit

Asigură-te că adolescentul sau copilul tău are un spațiu de dormit liniștit și confortabil. Încurajează-l să își personalizeze camera astfel încât să se simtă confortabil și relaxat. De asemenea, este important să se evite sursele de lumină și zgomot, și să se mențină o temperatură confortabilă în cameră

  1. Încurajează activitățile fizice și relaxarea

Activitățile fizice regulate și relaxarea pot contribui la un somn mai bun. Încurajează copiii și adolescenții să facă exerciții fizice în timpul zilei, dar evită exercițiile intense înainte de culcare. Acestea pot fi făcute împreună cu părinții seara, reprezentând și un moment de conectare, de activitate făcută în familie.

  1. Evită expunerea la ecrane înainte de culcare

Telefonul, tableta, televizorul sau calculatorul pot interfera cu somnul și pot perturba ritmul circadian al organismului. Încurajează copiii și adolescenții să evite utilizarea ecranelor, cel puțin o oră înainte de culcare. În loc de aceasta, poți încuraja lectura unei cărți, ascultarea unei muzici relaxante sau practicarea unei tehnici de relaxare.

  1. Folosește întunericul pentru a produce hormonul somnului

Întunericul complet este esențial pentru a produce melatonina, hormonul responsabil de reglarea ritmului circadian și al somnului. De aceea, este important să creăm un mediu cât mai întunecat în camera noastră înainte de a ne culca. Deși pare tentant să lăsăm o lumină aprinsă sau să folosim dispozitive luminoase în timpul nopții, acestea pot interfera cu producția naturală de melatonină a corpului nostru.

Expunerea la lumină înainte de culcare poate suprima producția de melatonină și poate întârzia somnul. Prin urmare, este recomandat să facem întuneric total în camera noastră, ajutând astfel la creșterea producției de melatonină, facilitând adormirea și menținerea somnului continuu, pe parcursul nopții. Este recomandat să evităm dispozitivele electronice cu cel puțin o oră înainte de culcare, să păstrăm o temperatură confortabilă în cameră și să reducem zgomotul și lumina cât mai mult posibil.

În final, dormitul în întuneric complet poate fi una dintre cele mai eficiente și simple metode pentru a îmbunătăți calitatea somnului și a reduce riscul unor probleme de sănătate legate de somn precum insomnia sau somnul agitat.

  1. Îmbunătățirea obiceiurilor de somn ale copiilor prin exemplul părinților

Este adevărat că modelele de comportament ale părinților sunt puternice și pot influența obiceiurile copiilor. Prin urmare, este important ca părinții să fie conștienți de propriile lor obiceiuri de somn și să încerce să le îmbunătățească, înainte de a le impune copiilor lor.

În loc să impună reguli și să aplice consecințe, părinții ar putea să discute cu copiii lor despre importanța unui somn regulat și să le demonstreze prin propriul exemplu cum să își mențină un program de somn sănătos.

De asemenea, ar putea să își implice copiii în stabilirea unui program de somn, pentru a le oferi o ocazie de a lua decizii și de a se simți implicați.

În cele din urmă, este important să înțelegem că somnul este o nevoie fiziologică esențială și că îmbunătățirea obiceiurilor de somn poate avea un impact semnificativ asupra sănătății și stării de bine a copiilor noștri.

ȘTIRI