Numeroși pelerini au venit la hramul Mănăstirii Râșca. Slujbă arhierească oficiată de Prea Sfințitul DamaschinReligie

Numeroși pelerini au venit la hramul Mănăstirii Râșca. Slujbă arhierească oficiată de Prea Sfințitul Damaschin

       Accesări: 792

Clipe de bucurie sufletească pentru toată suflarea creștină. 14 septembrie este data la care Biserica Ortodoxă prăznuiește Înălțarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai vechi sărbători din calendarul bisericesc. Multe parohii și mănăstiri din țară poartă acest hram, printre care și Mănăstirea Râșca.

Lăcașul ctitorit de Petru Rareș i-a adunat pe credincioșii mai de aproape sau mai de departe la Sfânta Liturghie, aducătoare de pace și lumină interioară.

Alături de aceștia au participat stareți de mănăstiri, preoți și diaconi, care l-au întâmpinat, alături de starețul Gabriel Gaman, pe Prea Sfințitul Damaschin cu Sfânta Evanghelie, potrivit tradiției ortodoxe.

Așezământul monahal și-a celebrat hramul într-o zi superbă de toamnă, în care seninul cerului și strălucirea soarelui s-au contopit seninul rugăciunii și strălucirea sărbătorii Sfintei Cruci.

Slujba de hram a fost oficiată în altarul de vară, în cadrul acesteia având loc câteva momente aparte, patru hirotonii și acordarea unei distincții de vrednicie din partea Arhiepiscopiei Sucevei.

Mahanu Design

Busuioc, flori și parfum de sărbătoare

Obștea mănăstirii s-a pregătit așa cum se cuvine pentru ziua de hram. În ajunul acesteia au fost oficiate slujbele premergătoare sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci, iar cu două zile înainte au fost primite moaștele Sfintei Maria Magdalena, cea întocmai cu apostolii, care au fost depuse spre închinare atât în biserică, în ziua hramului racla fiind depusă în fața altarului de vară.

Două cruci, ornate cu flori, au fost depuse în biserică, dar și în locul slujirii Sfintei Liturghii, un obicei care are legătură cu tradiția ortodoxă.

Numeroși localnici, dar și pelerini din împrejurimi, au ținut să îmbrace la zi de sărbătoare portul popular, așa cum odinioară se întâmpla la zilele cu vibrație aparte pentru comunitățile de la țară.

Unii dintre aceștia au venit cu fire de busuioc, plantă sacră, ce simbolizează iubirea, dar care amintește și de momentul descoperii Sfintei Cruci.

Se spune că Sfânta Împărăteasă Elena, în drumul căutării Sfintei Cruci, a simțit un miros extrem de plăcut în adierea vântului. Elena s-a luat după acest miros și așa a descoperit busuiocul.

A vrut să smulgă câteva fire pentru a le răsădi în grădina sa și atunci a observat că ele aveau rădăcinile înfipte în Crucea Sfântă.

Slujba a fost înălțătoare nu doar prin cântările și răspunsurile liturgice, ci și prin cuvântul de învățătură al Prea Sfințitului Damaschin care a vorbit despre mântuire și sensul acestui cuvânt în contextul Sfintei Scripturi și în cele cuprinse în epistolele pastorale ale Apostolilor.

Protosinghelul Gabriel Gaman s-a adresat cu un cuvânt de mulțumire pentru ierarh, preoți și diaconi care au fost prezenți pentru oficierea slujbei, gândul său îndreptându-se spre toți cei implicați în activitățile organizatorice pentru ziua hramului, dar și pelerinilor care și-au îndreptat pașii spre Mănăstirea Râșca.

La finalul slujbei, Prea Sfințitul Damaschin i-a binecuvântat pe credincioși, după care aceștia au participat la agapă creștină.

ȘTIRI