Accesări: 2313

Situație tot mai complicată la Spitalul Județean Suceava. 27 de medici și asistenți sunt confirmați pozitiv la acest moment, la data de 23 martie 2020. Este vorba de 18 medici și 9 asistenți medicali infectați cu noul coronavirus.

Aceștia se află acum internați la izolare în secția extinsă de Boli Infecțioase.

Sursa infecției ar fi una dintre pacientele operate la secția Ortopedie, persoană care s-a întors din străinătate.

Reprezentanții spitalului au subliniat faptul că medicii s-au confruntat cu cazuri nedeclarate în privința istoricului de călătorie sau a contactelor cu persoane venite din zone de risc.

Aceștia mai spun că situația actuală nu este cauzată de neglijența conducerii spitalului care a făcut tot ce au putut și au căutat permanent soluții.

„Din păcate, ne-am confruntat atât cu cazuri nedeclarate în privința istoricului de călătorie sau a contactelor cu persoane venite din zone de risc, cât și cu o criză mondială în ceea ce privește echipamentele de protecție, situație care nu este specifică Spitalului Județean Suceava, ci tuturor spitalelor din lume, la această oră.”, au afirmat reprezentanții unității medicale. „Nu a fost neglijență din partea noastră, am făcut tot ce am putut și am achiziționat toate materialele de protecție pe care le-am găsit pe piață. Unii dintre furnizori nu au mai răspuns, alții au reziliat contractele deoarece nu mai aveau de unde să se aprovizioneze. Am căutat permanent soluții, în condiții de resurse limitate. Este un război global cu noul coronavirus și în această luptă efortul trebuie să fie comun. Nici cetățeanul, nici spitalul nu poate să lupte singur. Vom reuși doar împreună.

Conducerea Spitalului Județean Suceava menționează că de la apariția primelor cazuri de COVID-19 în România, unitatea medicală a făcut toate eforturile și a luat toate măsurile care au fost posibile pentru pregătirea unității medicale față de cazurile de infectare cu noul coronavirus.

Este vorba de intervenții de ordin investițional în secțiile de Boli Infecțioase și Pneumologie, pregătirea spațiului pentru linia de analiză a probelor, achiziția echipamentelor și a materialelor necesare secțiilor pentru a fi protejate în fața virusului, în condițiile de dificultăți majore create de furnizorii care se aprovizionau din China.

Toate echipamentele care au putut fi achiziționate în noile condiții de pe piață au fost cumpărate.

În punctele sensibile din spital, precum UPU, Boli Infecțioase, Pneumologie și ATI numărul dezinfecțiilor a crescut până la patru pe zi.

Oficialii din conducerea spitalului mai spun că personalul a fost instruit și strictul necesar a fost asigurat.

În secția Boli Infecțioase au fost asigurate permanent combinezoane de protecție pentru personalul de intervenție la cazurile suspecte și confirmate cu COVID-19.

Acum două zile, pe 21 martie, erau confirmate 11 cazuri pozitive, de infecție cu noul coronavirus în rândul medicilor Spitalului Județean Suceava.

ȘTIRI