Municipiul Fălticeni s-a înfrățit cu localitățile Chieri, Soroca și Kedainai. Delegațiile au semnat  actele oficialeLocal

Municipiul Fălticeni s-a înfrățit cu localitățile Chieri, Soroca și Kedainai. Delegațiile au semnat actele oficiale

       Accesări: 544

Zi importantă la nivel local. Municipiul Fălticeni s-a înfrățit cu trei localități din Italia, Moldova și Lituania. Este vorba despre trei municipii Chieri, Soroca și Kedainiai, care au elemente și viziuni de dezvoltare și cooperare, pe termen lung, comune cu orașul nostru.

Ședința festivă, prin care au fost oficializate, acordurile de parteneriat și, înfrățirea propriu-zisă, s-a desfășurat sâmbătă, 10 iunie, în sala de ședințe „Iorgu Radu” din clădirea primăriei fălticenene.

Au fost prezenți Alessandro Sicchiero, primarul muncipiului Chieri, Lia Pilipețchi, primarul municipiului Soroca, și Kestutis Stadalnykas, directorul departamentului Cultural și Sport din Kedainiai.

Cei care au reprezentant municipiul Fălticeni au fost primarul Cătălin Coman, senatorul George Mândruță, viceprimarul Constantin Bulaicon și administratorul public Alexandru Rădulescu. Au fost prezenți consilieri locali, dar și directorii instituțiilor de învățământ din Fălticeni.

Alma Clinic

Scopul și importanța înfrățirii

Oficialitățile din străinătate au fost însoțite de consilieri, reprezentați ai unor instituții educaționale, culturale și din administrația publică.

Înfrățirea celor patru municipii are ca punct comun dezvoltarea unor relații apropiate și fructuoase între comunitățile locale.

Parteneriatul prevede cooperarea în domenii precum educație, sănătate, cultură, turism, ecologie, și sport.

Din acordul cadru fac parte și investițiile.

Un alt domeniu vizat este cel de implementare de politici tipice conceptului de „oraș inteligent”, prin care se dorește reducerea emisiilor cu efect de seră, eficiență energetică, soluții de mobilitate prietenoase cu natura, toate putând fi realizate prin proiecte cu finanțare locală sau europeană.

Cadouri, zâmbete și strângeri de mâini

Ședința festivă a fost deschisă cu un cuvânt de bun venit adresat oaspeților de primarul Cătălin Coman, urmat de discursuri ale oficialităților din Italia, Moldova și Lituania care și-au exprimat bucuria, dar și gratitudinea pentru primirea ospitalieră de care au avut parte. Aceștia au vorbit și despre istoria, tradițiile și ceea ce definesc așezările urbane din care provin.

Senatorul George Mîndruță i-a salutat, la rândul său, pe oaspeți, arătând legătură afectivă față de orașul natal, ce este transmisă și celor care pășesc de fiecare dată în Fălticeni.

După semnarea documentelor care au oficializat înfrățirea, gazdele și oaspeții au făcut un schimb de cadouri simbolice și obiecte reprezentative pentru fiecare oraș în parte.

Ședința festivă s-a încheiat într-o atmosferă cordială, oficialitățile locale și partenerii străini fiind invitați să ciocnească un pahar de șampanie.

În viitorul apropiat, municipiul Fălticeni se va înfrăți și cu un oraș din Polonia.

Vizită la obiective locale

După ședința festivă, oaspeții din Italia, Lituania și Moldova au fost invitați să viziteze trei obiective din municipiul Fălticeni. Primarul Cătălin Coman, senatorul George Mândruță și administratorul public Alexandru Rădulescu au însoțit delegațiile din străinătate la Grădinița cu Program Prelungit „Pinocchio”, Muzeul de Artă „Ion Irimescu” și noua creșă „Sfânta Ana” ce va fi deschisă în toamna acestui an.

Oaspeții au aflat cum s-au derulat proiectul și construcția în timp record, 3 luni și 3 săptămâni a creșei, despre dotările ultra-moderne ale acesteia, în timp ce la grădiniță au primit detaliile privind desfășurarea actului educativ, despre condițiile permanent îmbunătățite și dotările achiziționate din bugetul local.

Directoarea unității, profesoara Adriana Samson, le-a prezentat oaspeților cea mai nouă investiție, un parc de relaxare, lectură și învățare, un proiect unic în municipiul Fălticeni.

Ultimul popas a fost făcut la Muzeul de Artă, unde invitații au fost introduși în universul sculpturii și graficii semnate de maestrul Ion Irimescu.

Delegațiile din Italia, Lituania și Moldova vor vizita în cursul zilei de mâine obiective aflate în municipiul reședință de județ: Muzeul Satului, Cetatea Sucevei și Muzeul Național al Bucovinei.

ȘTIRI