Moment aniversar la Școala Gimnazială Vadu Moldovei. Actuali și foști profesori au marcat semicentenarul școliiEducație

Moment aniversar la Școala Gimnazială Vadu Moldovei. Actuali și foști profesori au marcat semicentenarul școlii

       Accesări: 973

Bucuria și emoția s-au împletit la un eveniment de suflet. Un moment aniversar, menit să evidențieze trecutul și prezentul, importanța și rolul educației, s-a desfășurat la Școala Gimnazială Vadu Moldovei. Actuali și foști profesori, dar și elevi din seriile anterioare și curente au fost așteptați cu drag, într-o zi semnificație aparte, de Ziua Educației, pe 5 octombrie, să participe la evenimentul prin care au celebrat semicentenarului instituției de învățământ.

Jublileul, un prilej de sărbătoare, s-a conturat ca o punte între generațiile s-au cizelat prin filtrele acestei școli de prestigiu.

Din rândul invitaților au onorat cu prezența profesorii Mihaela Acatrinei, inspector școlar de limba română, Virginia Bîrleanu, director al școlii între 1980-1984, Andrei Ion, director al școlii între anii 1990-2016 și Ghiorghi Cornia, fost inspector școlar.

Oficialitățile locale au dat și ele curs invitației directorului școlii, Alina Iacob. Primarul Bogdan Amariei, edilul comunei Vadu Moldovei, fost elev al școlii, dar și consilieri locali au participat la evenimentul jubiliar.

Cei 50 de ani de existență ai Școlii Gimnaziale Vadu Moldovei au fost marcați prin cuvinte și sentimente care greu pot fi descrise, dar care au rămas întipărite în sufletele celor prezenți.

Codrin Benta

În deschiderea momentului jubiliar, profesoara Alina Iacob, în calitate de gazdă, a punctat importanța acestui eveniment în universul educațional local și ecourile, în timp, generate de munca profesorilor.

Ea le-a transmis faptul că „la 50 de ani de la înființare, Școala Gimnazială Vadu Moldovei îi serbează pe toţi oamenii frumoşi a căror viaţă s-a împletit cu destinul său, dascăli din trecutul şi prezentul acestei şcoli, elevi de toate vârstele şi prieteni de pretutindeni.”

În programul evenimentului au urmat momente încărcate de noi emoții, atunci când în plenul întâlnirii jubiliare au fost menționate pagini din istoria școlii și personalitățile care au contribuit esențial la dezvoltarea educațională de la început, anul 1973, și până-n prezent, anul de grație 2023.

Directoarea Alina Iacob spune că semicentenarul școlii s-a dovedit un eveniment deosebit de solemn și emoționant, cu depănare de amintiri rostite de foste cadre didactice, Virginia Bîrleanu, Ghiorghi Cironia, Andrei Ion și cu un discurs emoționant al primarului Bogdan Amariei, care s-a adresat colectivului de ieri şi de azi al școlii.

„Vreau să vă felicit pentru tot ce aţi făcut în aceşti ani. Să ne întoarcem puţin în timp şi să ne reamintim că, toţi care aţi trecut prin această școală, profesori sau absolvenţi, aţi făcut cinste şi chiar istorie.”, le-a transmis edilul comunei Vadu Moldovei. „Vreau să-i felicit pe domnii profesori care, acum, sunt la pensie, că au reuşit să vină la acest eveniment. Este o mare onoare pentru mine să am, în faţă, valoarea intelectuală a acestei localități.”

Un alt moment de suflet a fost întâlnirea cu cadrele didactice pensionare, care au primit diplome, flori și nelipsitele urări de bine.

Nici cei care au trecut în eternitate nu au fost uitați, aceștia fiind pomeneți în cadrul unei slujbe religioase.

La finalul evenimentului jubiliar, Alina Iacob le-a mulțumit invitaților pentru prezență, amintind că valoarea unei şcoli rezultă din fericita reuniune, în aceiaşi aventură a cunoașterii, a unor oameni valoroși, dascăli şi elevi.

Relaţia lor defineşte existenţa unei instituţii de învăţământ, iar timpul adaugă alte ingrediente necesare, confirmând, rafinând, garantând performanţa şi calitatea acestei şcoli.

Pentru localitatea Vadu Moldovei scurgerea timpului a adus, necontenit, provocări şi oportunităţi.

Istoria şcolii stă sub semnul permanentei reinventări, a neîncetatei căutări în drumul către mai bine, a descoperirilor individuale, dar şi a potenţialului colectiv.

În semn de prețuire pentru activitatea desfășurată în slujba educației, directoarea Alina Iacob și Școala Gimnazială Vadu Moldovei au primit „Diploma de excelență” din partea ISJ Suceava.

ȘTIRI