Misiune și distincție de suflet. Maistrul militar (r) Dumitru Davidel devine Cetățean de Onoare al Comunei BaiaEveniment

Misiune și distincție de suflet. Maistrul militar (r) Dumitru Davidel devine Cetățean de Onoare al Comunei Baia

       Accesări: 2040

Un gest de recunoștință care i-a adus bucurie și împlinire sufletească. Maistrul Militar (r) Dumitru Davidel pășește în galeria oamenilor de seamă din prima capitală a Moldovei, fiind recompensat de autoritățile Comunei Baia cu titlul de „Cetățean de Onoare”. Evenimentul s-a desfășurat vineri, 10 mai, într-o zi cu triplă semnificație istorică pentru țara noastră.

Acordarea distincției reprezintă un semn de prețuire pentru activitățile desfășurate în ultimii ani în comuna Baia, pentru comemorarea eroilor fie pentru alte manifestări cu rezonanță istorică.

Primarul Maria Tomescu i-a înmânat distincția într-un cadru festiv, organizat în sala Căminului Cultural.

Au asistat numeroși invitați, profesori, elevi, preoți, soții ale unor veterani de război, cadre militare în rezervă.

Membri au familiei maistrului militar și prietenii de la Asociația „Cultul Eroilor” au ținut să nu rateze acest moment special.

Mahanu Design

În cadrul manifestării, primarul Maria Tomescu și-a exprimat gratitudinea față de Dumitru Davidel și activitățile derulate, arătând că implicarea și sprijinul maistrului militar, cu mult suflet și profesionalism, au condus la organizarea de evenimente foarte frumoase în comuna Baia, alături de militari ai Armatei Române.

Maria Tomescu și-a încheiat discursul spunând că se bucură să fie contemporană cu maistrul militar Dumitru Davidel.

Printre cei care au luat cuvântul au fost senatorul George Mîndruță, fost militar de carieră și actual secretar al Comisiei pentru Apărare și Siguranță Națională din cadrul Senatului, primarul Gheorghe Fron, preotul Vasile Hrestic, profesorul Ioan Natu și preotul Viorel Iftimie, care și-au exprimat, la rândul lor, respectul față de neobositul subofițer, un model de urmat pentru tânăra generație, un om care iubește eroii, veteranii de război, patria și armata.

Vizibil emoționat de primirea și atmosfera călduroasă, maistrul militar (r) Dumitru Davidel și-a exprimat în cuvinte simple bucuria trăirii unui moment atât de onorant, unic și înălțător greu de descris în cuvinte.

Între discursuri au fost inserate două momente artistice susținute de elevii Școlii Gimnaziale „Nicolae Stoleru” și de trei tineri soliști din comuna Cornu Luncii care au interpretat doine.

La finalul evenimentului, primarul Maria Tomescu le-a mulțumit invitaților și elevilor pentru prezența la momentul ceremonial, un gest de prețuire pentru un om cu adevărat deosebit al zilelor noastre.

Originar din comuna Cornu Luncii, maistrul militar Dumitru Davidel nu are de gând să pună cascheta în cui, deși are 87 de ani.

Timp de peste trei decenii și-a servit patria, în cadrul Comandamentului Apărării Antiaerine, la Unitatea Militară 1959 Ploiești, pe linia tehnicii militare.

Este absolvent al Școlii de Maiștri Militari din Pitești, elev eminent și șef al promoției 1963.

De-a lungul timpului a desfășurat misiuni în Libia, Ciad, Siria, ca specialist în tehnică militară.

Deține mai multe ordine și decorații primite pentru activitatea deosebită în carieră și după încheierea acesteia, printre care Ordinul Meritul Militar clasa I, II și III, Emblema de Onoare a Armatei Române, Emblema de Onoare a Forțelor Terestre, Emblema de Onoare a Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria” București.

După trecerea în rezervă s-a preocupat ca eroii români să nu fie dați uitării. Din propria pensie, el a construit un monument pentru eroul poet din Păiseni, a renovat Monumentul Eroilor din Sasca Mică și l-a dotat cu două tunuri.

Este trup și suflet și pune umărul la numeroase evenimente care îi comemorează pe înaintașii căzuți la datorie, dar și pe veteranii de război rămași în viață.

În semn de apreciere pentru implicarea în activitățile desfășurate în localitatea natală, maistrul militar (r) Dumitru Davidel a primit titlu de „Cetățean de Onoare” al Comunei Cornu Luncii.

ȘTIRI