Ministerul Sănătății reacționează după anunțul primarului Coman. 10 milioane de lei alocați pentru dotări medicaleExclusiv

Ministerul Sănătății reacționează după anunțul primarului Coman. 10 milioane de lei alocați pentru dotări medicale

       Accesări: 6771

Schimbare de atitudine și un interes brusc revigorat. La trei zile de la anunțul primarului Cătălin Coman privind contractarea unui împrumut bancar pentru achiziția de aparatură medicală, Ministerul Sănătății și-a adus aminte de noul spital din Fălticeni și a trimis o nouă tranșă de bani. Se întâmplă după ce în ultimele trei luni nimeni nu a suflat o vorbă despre investițiile în aparatură, necesare deschiderii unității medicale.

Suma direcționată de minister este de 10 milioane de lei.

Decizia autorităților locale, prin care s-au delimitat de finanțarea din bugetul Ministerului Sănătății, se pare că a avut efect imediat la nivel înalt.

Ministrul Nelu Tătaru a semnat fila de buget, după ce primarul Cătălin Coman i-a anunțat telefonic pe reprezentanții ministerului că autoritățile locale vor contracta un împrumut pentru plata aparaturii.

Licitația pentru aparatura noului spital este finalizată din noiembrie 2019.

Spitalul va fi deschis anul acesta

Primarul municipiului Fălticeni crede că situația este tot mai favorabilă noului spital. Cătălin Coman spune că unitatea medicală va fi deschisă anul acesta și că furnizorii de echipamente au fost deja contactați.

Spitalul din Fălticeni deservește o zonă cu 20 de localități și o populație de peste 150.000 de locuitori.

„Lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună pentru Fălticeni. Suntem bucuroși că am primit încă 10 milioane de lei pentru noul spital. Noi nu ne oprim aici! Ceea ce ne-am propus, vom și face: deschidem spitalul din Fălticeni anul acesta!”, ne-a declarat primarul Coman. „Eu cred că suntem pe drumul cel bun și vom reuși finalizarea ultimului capitol în cazul acestui obiectiv foarte important pentru fălticeneni și cei peste 150.000 de persoane din zona Fălticeni. Pot să vă mai spun că furnizorii de echipamente au fost contactați și sperăm să primim aparatura cât mai repede posibil.”

15 milioane alocați până acum

Cu ultima tranșă, valoarea finanțării asigurată de Ministerul Sănătății pentru achiziția aparaturii ajunge la 15 milioane de lei. Prima tranșă, de 5 milioane de lei, a fost trimisă în aprilie 2020.

În momentul de față mai sunt necesari aproximativ 9 milioane de lei pentru achitarea dotărilor medicale pentru noul spital.

Primăria va cofinanța spitalul cu încă 1,1 milioane de lei, bani pe care i-a redirecționat de la alte investiții la Primăriei Fălticeni, care pot fi amânate în următoarele luni.

La prima tranșă, de 5 milioane de lei, din care 4,35 milioane a fost destinată achiziției de aparatură, iar 650.000 de lei pentru plata restului lucrărilor la scările de urgență, autoritățile locale au cofinanțat investiția pentru dotări medicale cu 435.000 de lei.

Valoarea totală de confinanțare, pe cele două tranșe, alocată din bugetul Municipiului Fălticeni, se ridică la 1,53 milioane de lei.

Creditul contractat va fi revizuit de la 18,8 la 8,8 milioane de lei

Primarul Cătălin Coman a declarat că împrumutul bancar, ce urmează să fie contractat, va fi diminuat de la 18,8 milioane la 8,8 milioane de lei.

Edilul susține că spitalul are prioritate maximă și că unitatea medicală va fi deschisă anul acesta.

„Nu ne mai permitem să așteptăm nici măcar o zi. Așteptăm de 30 de ani deschiderea spitalului. Cu sau fără ultima tranșă de 8,8 milioane de lei, de la Ministerul Sănătății, noi tot vom deschide spitalul.”, a explicat primarul Coman. „Ne-am bucura să primim și restul finanțării. Dar asta se va vedea în viitorul apropiat.”

Cătălin Coman a mai spus că în cazul în care nu vor primi restul finanțării, pentru dotarea noului spital, autoritățile locale vor folosi linia de credit care va fi contractată de pe piața bancară.

ȘTIRI