Ministerul Sănătății aprobă înființarea noului Centru de Permanență Medicală din comuna Fântâna MareExclusiv

Ministerul Sănătății aprobă înființarea noului Centru de Permanență Medicală din comuna Fântâna Mare

       Accesări: 2114

Noutate binevenită în sistemul medical de stat. Anul viitor urmează să fie deschis primul Centru Medical de Permanență din zona Fălticeni, unitate ce va funcționa în comuna Fântâna Mare. Ministerul Sănătății și-a dat acordul în privința înființării acestuia în luna octombrie, un pas premergător procedurii de deschidere, în sensul operaționalizării serviciilor oferite de noua unitate.

Urmează ca Direcția de Sănătate Publică Suceava să continue restul procedurilor privind deschiderea centrului medical, după ce autoritățile comunei Fântâna Mare au anunțat finalizarea proiectului pentru construirea și dotarea acestui obiectiv din domeniul sanitar.

Primarul Vasile Mucilenița a subliniat faptul că Centrul Medical de Permanență are toate dotările necesare și că acesta poate funcționa în orice moment.

Unitatea de permanență medicală mai are nevoie de doctori, însă această problemă este aproape rezolvată. DSP Suceava se va ocupa de salarizarea cadrelor medicale care vor profesa aici începând din 2021.

Edilul Mucilenița apreciază că Centrul Medical de Permanență din comuna Fântâna Mare reprezintă un plus pentru comunitatea locală și pentru localitățile învecinate, dar și un sprijin pentru sistemul medical din zona Fălticeni.

Codrin Benta

„Spre final de an am primit o veste bună privind investiția finalizată anul acesta. Am primit de la Ministerul Sănătății aprobarea privind funcționarea Centrului Medical de Permanență din Comuna Fântâna Mare. Vorbim de un centru unde vor activa medici specialiști.”, ne-a declarat primarul Vasile Mucilenița. „Ne dorim ca anul viitor să deschidem acest centru. Totul este pregătit, avem toată aparatura necesară. Consider că Centrul Medical de Permanență va avea un impact benefic asupra comunității locale și a celorlalte comune din apropierea noastră, acesta fiind și un sprijin pentru sistemul medical din zona Fălticeni.”

În adresa trimisă DSP Suceava, secretarul de stat în Ministerul Sănătății se menționează că ministerul „a aprobat înființarea Centrului Medical de Permanență și pentru asigurarea continuității asistenței medicale prin centrele medicale, responsabilă pentru emiterea deciziei de funcționare este Direcția de Sănătate Publică”.

Proiect de 2,5 milioane de lei

Noua structură medicală din Comuna Fântâna Mare este rodul unui proiect implementat din anul 2018. Recepția centrului de permanență a fost făcută anul acesta, după finalizarea etapei de dotare cu echipamente.

Lucrările de construire au necesitat fonduri de 2 milioane de lei, iar pentru achiziția de aparatură medicală modernă au fost alocați 500.000 de lei.

Proiectul, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală, este o noutate pentru zona Fălticeni.

Regim de funcționare ca la CPU

Centru medical de permanență va funcționa în același regim ca un CPU (Centru Primiri Urgențe) sau UPU (Unitate Primiri Urgențe).

Aici vor fi primite urgențele din zona arondată care constituie cazuri medicale ușoare, cele grave urmând să fie direcționate către Spitalul Municipal Fălticeni.

Personalul va fi format la început din cinci medici care, prin rotație, vor asigura gărzile zilnice.

Dotări de ultimă generație

Centrul Medical de Permanență de la Fântâna Mare va funcționa 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Unitatea dispune de ecograf color Doppler 4D, masă de ginecologie, cardiograf, instrumentar și aparatură specifică medicinei de urgență.

La partea de dotări se regăsesc echipamente pentru sterilizarea ustensilelor și o cameră pentru depozitarea medicamentelor.

La parterul clăirii vor funcționa două cabinete medicale cu spații generoase pentru consultația pacienților, iar la etaj un cabinet de stomatologie cu dotări moderne.

Primarul Vasile Mucilenița susține că un noul centru medical este un pas înainte pentru dezvoltarea comunității care are nevoie de servicii de sănătate cât mai bune.

ȘTIRI