Majoritatea profesorilor din Fălticeni și de la școlile din mediul rural au optat pentru greva generală. Decizia urmează să fie anunțată în următoarele zileEducație

Majoritatea profesorilor din Fălticeni și de la școlile din mediul rural au optat pentru greva generală. Decizia urmează să fie anunțată în următoarele zile

       Accesări: 636

Greva generală bate la ușile unităților de învățământ. Sindicaliștii din mediul educațional sunt hotărâți să nu dea înapoi un pas pentru revendicările pe care le-au cerut guvernanților. Profesorii se pregătesc să pună lacătul pe școli de lunea viitoare, cu patru săptămâni înaintea închiderii anului școlar, dacă solicitările lor nu își vor găsi rezolvarea.

Primul semnal l-au dat miercuri, 17 mai, timp de două ore, cu o grevă de avertisment.

Cadrele didactice nu au susținut cursurile, iar elevii au fost doar supravegheați.

Majoritatea profesorilor au semnat pentru greva generală

Un lucru este cert: profesorii din Fălticeni sunt pregătiți pentru greva generală.

Majoritatea dintre ei au semnat pentru această formă de protest, îndreptățită, de altfel, mai ales în ceea ce privește inechitatea salarială.

Spre exemplu, o femeie de serviciu angajată într-o primărie sau un spital, fie un agent de pază, câștigă mai mult decât un profesor debutant.

La nivelul municipiului Fălticeni, unde funcționează trei grădinițe, patru școli și trei colegii, peste 80% dintre cadrele didactice înscrise în sindicat au semnat pentru greva generală de luni.

Numărul celor au optat pentru această formă de protest, în procentaje, variază între 70% (Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”), 75% (Colegiul Național „Nicu Gane”) și 100% (Școala Gimnazială „Ioan Ciurea”).

La nivelul zonei Fălticeni în cele 33 de unități școlare cu personalitate juridică, procentajul celor au semnat pentru grevă se apropie de 90%, iar la nivel de județ este de 96%.

Ne îndreptăm spre greva generală?

Dacă revendicările profesorilor rămân doar pe hârtie, analizând opțiunile sindicaliștilor și determinarea lor, grevă generală va putea fi declanșată și în unitățile din Fălticeni, dacă cerințele rămân doar pe hârtie.

Jurnaliștii cotidianului cotidianului Cronica de Fălticeni au stat de vorbă cu trei lideri de sindicat pentru a le afla părerea.

Profesoara Elena Deleanu, lider de sindicat la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, ne-a declarat că profesorii sunt, astăzi, „într-o situație umilitoare și sunt mult mai multe nemulțumiri, toate îndreptățite. Îmbucurător este faptul că, la nivel național, solidaritatea este mare.”

Profesorul Adrian Boicu, lider de sindicat la Școala Gimnazială „Ioan Ciurea”, ne-a spus că „profesorii nu fac grevă de plăcere, ci pentru ceea ce au revendicat. Dacă se va obține ceea ce au cerut, școala se va desfășura normal”.

Învățătorul Vasile Budușanu, liderul sindicatului FSLI, pe zona Fălticeni, ne-a declarat că „sindicaliștii sunt dispuși la dialog, dar sunt hotărâți să meargă mai departe, dacă solicitările lor nu au ecou.

Potrivit mai multor surse din mediul educațional local, vineri, de la ora 13, va avea loc o discuție între Inspectoratul Școlar Județean Suceava și reprezentanții unităților de învățământ în privința grevei.

Cu toate acestea, sub presiunea timpului, discuții între guvernanți și sindicaliștii din educație ar putea avea loc până în ultimul moment, adică inclusiv duminică.

Părinții sunt sfătuiți să urmărească evoluția situației pe grupul clasei sau cel al școlii, de pe aplicația WhatsApp, cât și informările din presă.

ȘTIRI