Lucrări de anvergură în comuna Mălini. Proiectul pentru modernizarea Drumului Talienilor este în desfășurareActualitate

Lucrări de anvergură în comuna Mălini. Proiectul pentru modernizarea Drumului Talienilor este în desfășurare

       Accesări: 1478

Investiție nouă în infrastructura rutieră. Unul dintre cele mai importante proiecte pentru modernizarea drumurilor județene se desfășoară în comuna Mălini. Începute în luna noiembrie, lucrările sunt destinate unui sector de 15 kilometri care va lega localitatea turistică suceveană de comuna Borca, aflată în județul Neamț.

Proiectul este unul de anvergură și vizează mai multe categorii de lucrări.

Impracticabil în timpul ploilor și al zăpezilor, drumul din pământ este acum configurat, terasat și balastat, apoi compresat, de la limita cu satul Iesle spre limita cu județul Neamț. Zeci de camioane, încărcate cu pietriș, ajung zilnic pe șantier, în timp ce pe marginea drumului sunt realizate șanțuri pentru colectarea apei pluviale.

Lucrările se desfășoară pe Drumul Talienilor, construit acum mai bine de 100 de ani de drumari italieni, pe vremea când comuna Mălini făcea parte din Domeniile Coroanei.

Piloni forați la 16 metri adâncime

Alma Clinic - Clinica Suceava si Falticeni
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Cele mai complexe lucrări se desfășoară pe un tronson aflat în inima Muntelui Stânișoarei, unde pentru stabilizarea versantului vor fi introduși peste 140 de piloni din beton armat, fixați la 16 metri adâncime.

Cei 15 kilometri urmează să fie asfaltați, marcați și semnalizați corespunzător, după încheierea lucrărilor pentru profilarea drumului care va asigura cea de-a treia cale de acces din județul Suceava spre Ardeal.

Este unul cele mai importante proiecte, ample și costisitoare proiecte din ultimii 30 pe infrastructura rutieră din zona Fălticeni. Pentru a-l materializa au fost necesare mai multe demersuri atât ale Primăriei Comunei Mălini, cât și ale Consiliului Județean Suceava, beneficiarul acestei investiții.

Primarul Petru Nistor a subliniat faptul că modernizarea acestui ultim sector de pe Drumul Talienilor, va spori potențialul turistic al comunei Mălini și va crea baza unei noi etape de dezvoltare.

Proiectul este cifrat la 73 de milioane de lei

Contractul pentru lucrările de modernizare a fost semnat pe 5 ianuarie 2022.

Investiția este cifrată la 73 de milioane de lei.

Licitația a fost câștigată este Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL din Roznov.

Tronsonul care va fi modernizat, Mălini – Iesle – Borca, măsoară 14,6 kilometri. Drumul, cu porțiuni de balastru și pământ, devine impracticabil când vremea este ploioasă sau când se depune un strat de zăpadă.

Lucrări de anvergură

Proiectul a fost aprobat de Ministerul Dezvoltării prin Programul Național de Dezvoltare Locală, iar durata de execuție a lucrărilor, inclusiv proiectarea, este de 28 de luni, respectiv doi ani și jumătate.

Mai concret, drumul va fi deschis circulației în vara sau toamna anului 2024.

Drumul va avea opt metri lățime, cu acostamente de 0,75 metri pe fiecare parte, și 15,6 kilometri liniari de șanțuri.

În proiect sunt prevăzute 63 de noi podețe și 9 poduri și vor fi reabilitate alte cinci poduri.

Traseul va include 9 serpentine și ziduri de sprijin pe o lungime de 6,7 kilometri.

Un drum construit pe vremea Regelui Carol I

DJ 209 B urmează este cunoscut sub denumirea de Drumul Talienilor. El a fost construit pe vremea Regelui Carol I, ca drum strategic, pentru a face legătura între Valea Moldovei şi Valea Bistriţei.

Drumul, ce trece prin Munții Stănișoarei, a fost realizat cu forță de muncă din afara țării. Drumarii italieni, de aici și numele de Drumul Talienilor, sunt cei care au brăzdat cărările, au realizat podurile care și astăzi sunt „în picioare”, după mai bine de 100 de ani.

Proiectarea a fost făcută de către specialişti austrieci, iar la construcţia drumului au participat și muncitori din zonă.

Lucrările au durat 12 ani, între 1902 şi 1914, în perioada când localitatea Mălini făcea parte din Domeniile Coroanei României.

Lungimea drumului este aproximativ 55 de kilometri, 33 km fiind pe teritoriul judeţului Suceava şi 23 pe cel al judeţului Neamţ.

Cel mai înalt punct este Pasul Stânişoara, aflat la o altitudine de peste 1.200 de metri.

Drumul care leagă Măliniul de Borca mai este cunoscut și sub numele de Drumul Baltagului sau Drumul Vitoriei Lipan, văduva pornită în căutarea soțului ei, după 12 vineri de post negru, personajul din romanul Baltagul, opera scriitorului Mihail Sadoveanu.

ȘTIRI