Incendii de vegetație pe 50 de hectare de teren în comuna Forăști. Flăcările au pus în pericol 12 locuințeRural

Incendii de vegetație pe 50 de hectare de teren în comuna Forăști. Flăcările au pus în pericol 12 locuințe

       Accesări: 2952

În ultimele 48 de ore, pompierii suceveni au fost nevoiți să intervină pentru stingerea a numeroase incendii de vegetație uscată.

Astfel de evenimente se petrec și în condiții de vânt puternic. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava a făcut apel către cetățeni, încă de la începutul lunii martie, să nu mai ardă vegetația uscată fără respectarea măsurilor de siguranță specifice.  

Duminică, 16 martie, din cele 13 incendii la care au fost solicitați pompierii militari să intervină, opt au fost de vegetație uscată, arderi care au afectat aproximativ 80 de hectare de teren, 20 de ari de plantații de molid, resturi de exploatare forestieră și altele.

Cele mai mari suprafețe arse s-au înregistrat în satul Ruși, comuna Forăști, unde a ars vegetația uscată de pe o suprafață de 50 de hectare, cu flăcări care, alimentate de vântul puternic, au pus în pericol 12 locuințe.

Eforturile susținute ale pompierilor militari și ale voluntarilor, au făcut ca aceste gospodării să nu fie incendiate.

A doua intervenție majoră a avut loc în comuna Ipotești, unde a ars vegetația uscată de pe aproximativ 10 hectare. Au fost puse în pericol un depozit de cauciucuri, un depozit de biciclete și un hangar de avioane.

Aceste misiuni au necesitat o concentrare mare de forțe și mijloace, atât din partea pompierilor militari, cât și a Serviciilor voluntare pentru situații de urgență, a lucrătorilor Direcției Silvice și a altor instituții, pentru a putea limita propagarea focului.

Intervențiile au avut loc în condiții extreme, pe terenuri accidentate și greu accesibile și pe fondul lipsei resurselor de apă. A fost solicitată la maxim capacitatea de intervenție și de coordonare, astfel încât fenomenul să nu fie scăpat de sub control, fiind puse în pericol, pe lângă gospodării, și fonduri forestiere.

ISU Suceava atrage atenția că înmulțirea acestor incendieri poate afecta intervenția pompierilor militari la alte misiuni specifice, pentru ziua de ieri fiind nevoie de forțe și mijloace de la toate subunitățile pompierilor militari din județ pentru a asigura reușitele misiunilor.

Pericolul, în acest caz, îl reprezintă un timp crescut pentru deplasarea la misiunile de stingere, dacă distanța față de locul intervenției este mai mare (în condițiile în care militarii care asigură zona respectivă sunt angrenați în stingerea incendiilor de vegetație uscată), știut fiind că fiecare minut contează.

Reluăm recomandările autorităților pentru evitarea incendiilor de vegetație:

Nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopţii şi pe timp de vânt;

Nu utilizaţi focul deschis la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de construcţii, materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de furaje, pădure etc);

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile efectuaţi-o în locuri special amenajate (gropi ş.a.);

Interesaţi-vă la Primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;

Arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale efectuaţi-o numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul Primăriei;

Asiguraţi supravegherea permanentă a arderii şi stingeţi jarul după încetarea acesteia;

Educaţi şi supravegheaţi copiii în vederea interzicerii jocului cu focul.

ȘTIRI