Funeraliile preotului Alexandru Argatu au loc astăzi. P.S. Damaschin va oficia slujba de înmormântareActualitate

Funeraliile preotului Alexandru Argatu au loc astăzi. P.S. Damaschin va oficia slujba de înmormântare

       Accesări: 18835

Va fi condus pe ultimul drum. Preotul Alexandru Argatu va fi înmormântat astăzi, 16 august, în comuna Boroaia. Funeraliile vor avea loc la Biserica „Înălțarea Domnului”, biserica ridicată de tatăl său, Ilarion Argatu, și unde părintele Alexandru a slujit 47 de ani.

Slujba de înmormântare va fi oficiată de P.S. Damaschin Dorneanul și va începe la ora 13.

Preotul Alexandru Argatu și-a pierdut viața într-un accident de mașină, petrecut marțea trecută, în județul Bacău.

Trupul neînsuflețit a fost adus joi, în comuna la Boroaia, unde a fost întâmpinat de familie, rude, un sobor de preoți, prieteni și credincioși.

Vestea morții părintelui Argatu, iubit și apreciat de multă lume, i-a șocat și întristat pe localnici. Sute de persoane au venit la Biserica ”Sfinților Părinți” ca să aprindă o lumânare și să se roage pentru preot.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Alexandru Argatu avea 75 de ani.

Hirotonit la 23 de ani

Preotul Alexandru Argatu s-a născut în satul Ioneasa, comuna Vadu Moldovei, în martie 1945.

El este unul dintre copiii renumitului duhovnic Ilarion Argatu.

La vârsta de 23 de ani, în 1968, este hirotonit de mitropolitul Iustin Moisescu, viitor patriarhal al României, la 30 ianuarie, de Praznicul Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile, Grigorie şi Ioan.

Îi este încredinţată păstorirea credincioşilor din Dobrovăţ. Acolo va sta timp de patru ani povăţuind, îndemnând și liturghisind spre slava lui Dumnezeu.

Va sluji mai apoi la biserica din satul Băneşti, în comuna Fântânele, judeţul Suceava.

Întâmplările nefaste care au avut loc în familia mult încercată a părintelui Argatu au făcut ca, începând cu data de 1 ianuarie 1973, să fie adus ca preot paroh în satul Boroaia, acolo unde fusese păstor sufletesc părintele Ilarion care, după decesul soției s-a retras la Mănăstirea Cernica.

Preotul Alexandru Argatu reușește să finalizeze biserica din Boroaia, pictura acesteia şi, ca un element ce îi conferă strălucire locaşului, catapeteasma din marmură cu icoane în mozaic, unică în felul ei.

Sfințirea are loc la finalizarea lucrărilor, în anul 1977.

În anul 2006, la Boroaia, biserica devenită necropolă, pentru părintele Ilarion şi prezbitera Georgeta, va funcţiona cu un program de mănăstire din dorința de a intensifica rugăciunea.

Pe parcursul anilor, preotul Alexandru Argatu va ctitori mai multe biserici, printre care și biserica nouă de la Mănăstirea de maici din Buciumeni (Fălticeni).

În cadrul unui alt eveniment religios, părintele Argatu a participat la slujba de resfințire a bisericii din lemn din cadrul aceluiași complex monahal.

Un preot model

Alexandru Argatu era un preot model. Era cunoscut ca un bun duhovnic, slujitor devotat al Bisericii, un om al faptelor și rugăciunii făcută cu osteneală.

Preotul Silviu Maxim spune că „dragostea jertfelnică a preotului Alexandru Argatu pentru spaţiul ecleziastic în care, aşa cum afirmau marii mistici bizantini, Hristos se mişcă mereu şi îi sensibilizează pe cei a căror credinţă poate să depăşească tot ce ţine de creatural şi să se contopească cu latura spirituală”.

Știind că fiecare persoană suferă sufleteşte, dar şi trupeşte uneori, şi că în Biserică este cea mai eficientă terapie care poate fi administrată tuturor celor care vin şi au nevoie de acest remediu sufletesc, părintele Alexandru s-a ostenit mereu să aline aceste suferinţe prin rugăciuni, prin spovedanie şi, mai ales, prin săvârşirea Tainei Sfântului Maslu.

ȘTIRI