Patru ani de mandat pentru Vlăduț Gherman. Obiective îndeplinite pentru comuna SlatinaRural

Patru ani de mandat pentru Vlăduț Gherman. Obiective îndeplinite pentru comuna Slatina

       Accesări: 4159

Promisiuni anunțate, obiective îndeplinite. Au trecut patru ani de când un antreprenor venea la conducerea Primărie Comunei Slatina, localitate în care s-au produs schimbări importante într-un singur mandat. Omul sfințește locul, spune învățătura morală populară, iar Vlăduț Gherman este exemplul care confirmă observația proverbului.

În iunie 2016 devenea acel mai tânăr primar din zona Fălticeni.

Câștigase mandatul la doar șapte voturi diferență și urma să-și onoreze pas cu pas promisiunile din planul de dezvoltare pentru localitățile Găinești, Herla, Slatina și Lupoaia. Cu răbdare, perseverență și rigurozitate, Vlăduț Gherman le-a rânduit pe toate: administrație locală, investiții, atragerea de fonduri, parteneriate cu școala, biserica și mediul cultural.

Primarul comunei Slatina se aproape de finalul primului mandat, unul presărat cu multe provocări și, deopotrivă, cu succese.

Investiții de 17 milioane de euro

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Vlăduț Gherman a preluat primăria cu datorii, dar reușește să redreseze situația financiar până la finalul anului când bugetul comunei înregistrează un excendent financiar.

În patru ani de mandat a atras fonduri și investiții totale de 17 milioane de euro, adică de aproape 6 ori mai mult decât s-a reușit în perioada 1990-2016, când Primăria comunei Slatina acumulează fonduri de 3 milioane de euro.

Povestea acestei reușite are la bază proiectele de dezvoltare strict necesare întregii comunități, creionate pe baza unui set de priorități.

Echipa din administrația locală este principalul element pe care primarul Vlăduț Gherman îl pune în ecuația succesului din primul mandat, în care și-a creionat primul 11 de succes pe terenul investițional.

Munca, seriozitatea, implicarea sunt alte ingrediente care l-au călăuzit pe edilul comunei Slatina pe drumul unui mandat cu realizări importante.

11 obiective promise și îndeplinite

Programul administrativ și investițional propus pentru perioada 2016-2020 a fost unul îndrăzneț.

Vlăduț Gherman venea în fața electoratului cu 11 obiective pentru primul mandat. 11 proiecte, unele dintre acestea vitale comunități locale, care au necesitat ceva timp pentru a fi derulate.

Unul dintre acestea este realizarea unui sistem de apă potabilă și canalizare. Dată fiind dimensiunea rețelei, investiția demarată în 2019, nu va putea fi încheiată în acest mandat.

Capitolul infrastructură este completat de asfaltarea și modernizarea drumurilor de interes local, amenajarea de poduri și podețe este un alt capitol bifat.

Comuna Slatina are din mandatul primarului Vlăduț Gherman un serviciu de salubrizare și unul de intervenții pentru situații de urgență.

Educația s-a aflat în prim plan. Toate școlile din comună au fost reabilitate, iar noul an școlar 2020-2021 va începe altfel decât în anii din urmă. Toții copiii din Herla, Găinești și Slatina au aceleași condiții moderne de studiu. Iar fiecare școală are câte un element de unicitate.

În cei patru ani, primarul Vlăduț Gherman a construit două noi unități de învățământ, printre care și o grădiniță.

Transparența decizională, gestionarea banului public în mod rațional și întâietatea pentru investiții majore sunt alte puncte forte din mandatul actualului edil al Comunei Slatina.

La acestea se adaugă proiectele pe fonduri din bugetul local, care au completat lista obiectivelor finanțate pentru fiecare localitate în parte.

Obiectivele din perioada 2016 – 2020

 • Înființarea serviciului de salubrizare
 • Asfaltarea și modernizarea drumurilor comunale
 • Atragerea de fonduri europene
 • Promovarea turismului local
 • Construirea de poduri și podețe
 • Realizarea unui sistem de apă și canalizare
 • Regularizarea râului Suha Mică și a afluenților
 • Sprijinirea instituțiilor din comună (biserică, școală, dispensar)
 • Inițierea activităților cultural artistice
 • Amenajarea și dotarea piețelor din comună
 • Asigurarea transparenței decizionale

Proiecte de suflet

Printre schimbările care s-au produs la nivel local este și cea a vieții cultural-artistice. Comuna Slatina are două evenimente majore care pun accentul pe tradiție.

Pe 5 și 6 august au loc Zilele Comunei Slatina, manifestare începută în anul 2017, derulată în 2018 și 2019, ce promovează valorile locale, județene și naționale ale folclorului românesc.

Nume cu renume au cântat pe scena acestui eveniment: Angelica Flutur, Grigore Gherman, Vlăduța Lupău, Alexandru Brădățan, Margareta Clipa, Ansamblul Ciprian Porumbescu, Daniela Condurache și alții.

Tot aici, Vlăduț Gherman i-a premiat pe elevii silitori, iar pe oamenii de vază ai comunei i-a distins cu titlul de „Cetățean de Onoare”.

Pe 27 decembrie se desfășoară unul dintre cele mai ample festivaluri de tradiții și obiceiuri de iarnă din zona Fălticeni. Formații de urători, capre, urși, cerbi și colindători din comunele învecinate vin în Comuna Slatina pentru a vesti noul an.

În cadrul manifestării sunt prezentate jocuri specifice zonei, puse în scenă de formațiile de tradiții de iarnă din Herla, Găinești și Slatina. Totodată sunt invitate și grupurile locale de elevi „Domnița Ruxandra”, „Mitic” și „Izvor de Slatină”

Acesta din urmă este un Ansamblu Artistic, înființat sub coordonarea profesoarei Oana Șorodoc. Un grup format exclusiv din elevi de gimnaziu, foarte talentați, care duc mai departe tradiția dansului popular.

Edilul comunei Slatina și-a manifestat sprijinul pentru finanțarea ansamblului, astfel încât nimic să nu le lipsească. Le-a cumpărat chiar și un microbuz, din venitul de primar, pentru a se face cunoscuți la festivaluri și alte evenimente.

Acestea sunt proiectele pe care primarul Vlăduț Gherman le menționează mereu doar în sintagma „proiecte de suflet”.

11 planuri de viitor

Vlăduț Gherman privește cu optimism spre viitor. Realizările din primul mandat îi conferă încrederea că poate face mai mult pentru comunitatea din care face parte. Pentru următorii patru ani este creionat un nou 11 care să continue planul de dezvoltare început în 2016.

Slătinean get-beget, primarul comunei Slatina vrea ca localitatea natală să fie nu doar o comună frumoasă și bine gospodărită, ci și un loc unde turismul poate prinde contur.

Peisajele naturale deosebite, istoria locurilor, Mănăstirea Slatina, tradiția locurilor sunt câteva repere.

Dar până la fructificarea tuturor acestor valori locale, Vlăduț Gherman vrea să pună la punct toată infrastructura de drumuri și de utilități.

Noul mandat va fi așezat pe aceeași temelie ca primul: muncă, perseverență, implicare. Munca din ultimii patru ani va avea câteva noi extensii în următorii patru ani. Spre exemplu, Vlăduț Gherman își propune să extindă rețeaua de apă și canalizare în toată comuna.

Și investițiile în infrastructura rutieră vor continua. Construirea de noi poduri și podețe sunt prevăzute în planul pentru 2020-2024.

Turismul și atragerea de fonduri pentru realizarea drumului de legătură Slatina – Voroneț.

Vlăduț Gherman menționează în programul administrației locale pentru următorii patru ani un proiect pentru intabulare gratuită și un altul pentru internet gratuit destinat tuturor localităților componente.

Comuna Slatina va avea și o poartă de intrare în localitate.

Înființarea unui complex sportiv este unul dintre cele mai ambițioase proiecte. Acesta va include o sală de sport cu 180 de locuri și un teren de fotbal.

Obiectivele pentru perioada 2020 – 2024

 • Modernizarea iluminatului stradal cu sistem LED
 • Înființarea unui complex sportiv cu teren de fotbal și sală de sport cu 180 de locuri
 • Intabulare gratuită
 • Îndiguire pârâu Lupoaia
 • Pod legătură Slatina-Lupoaia și lărgirea și betonarea unui drum din Lupoaia
 • Extindere rețea apă/canalizare
 • Construire poduri și podețe în toate localitățile
 • Internet gratuit în toate localitățile
 • Promovarea tradițiilor locale prin activități cultural-artistice
 • Construire drum Slatina – Voroneț
 • Poartă de intrare în comună

După primul de mandat, care se va încheia la toamnă, Vlăduț Gherman se declară mulțumit. Un mandat în care a avut de toate: muncă, împliniri, provocări, dar mai ales satisfacție.

Primarul comunei Slatina spune că privește cu mândrie în trecut și cu speranță în viitor. Și, așa cum menționa acum patru ani în urmă, în platforma program, acum se declară mândru de comuna în care s-a născut, locuiește și o administrează.

ȘTIRI