Făuritorul de muzee etnografice și învățătorul Gheorghe Popa este „Cetățean de Onoare” al Comunei RădășeniEveniment

Făuritorul de muzee etnografice și învățătorul Gheorghe Popa este „Cetățean de Onoare” al Comunei Rădășeni

       Accesări: 1490

Prețuire și recunoștință pentru munca de-o viață. Gheorghe Popa, învățător, făuritor de muzee etnografice și instructor de dansuri populare, a fost recompensat de autoritățile comunei Rădășeni, Primăria și Consiliul Local, pentru întreaga activitate cu titlu de Cetățean de Onoare al acestei localități. Distincția i-a fost înmânată de primarul Neculai Perju.

Este cel de-al treilea titlu de acest fel, după cel primit din partea Primăriei Comunei Horodniceni și Primăriei Municipiului Fălticeni, care îl înnobilează pe distinsul învățător.

Autoritățile comunei Rădășeni au ales cu grijă locul și momentul evenimentului, dorind ca momentul să fie unul special.

Nu întâmplător titlul i-a fost acordat într-o zi de sărbătoare, când satul Rădășeni îi sărbătorește pe ocrotitorii comunității.

Gheorghe Popa a primit distincția la Biserica voievodală „Sfinții Mercurie și Ecaterina”, după încheierea slujbei de hram.

Mahanu Design

Primarul Neculai Perju i-a înmânat învățătorului diploma și placheta care atestă calitatea de Cetățean de Onoare al comunei Rădășeni, nu înainte de a-i adresa câteva gânduri.

„Este o zi deosebită, astăzi, la Rădășeni. După Sfântă Liturghie, noi, comunitatea locală, am dorit să încununăm acest frumos eveniment și cu acordarea unui titlu de Cetățean de Onoare a unei personalități pe care, așa cum spune părintele Rotaru, că este altoit la Rădășeni, noi îl considerăm cetățean de-al nostru.” a spus primarul Neculai Perju. „Este vorba despre învățătorul Gheorghe Popa. Toată activitatea lui didactică a fost împletită cu cea artistică. Prin mâna lui au trecut generații de copii, pe care învățat despre folclor, dans popular, etnografie, respectul față de tradiții și de obiceiurile românești.

Edilul comunei Rădășeni a mai spus că învățătorul Gheorghe Popa este legat sufletește de Rădășeni, dar și de Biserica „Sfinții Mercurie și Ecaterina”.

El a inaugurat aici, într-un nou așezământ ridicat lângă lăcașul de cult, un mic muzeu etnografic, al doilea din Rădășeni, după cel pe care îl deține în propria casă de vacanță aflată nu departe de biserică.

Vizibil emoționat, Gheorghe Popa și-a exprimat recunoștința pentru titlul primit.

„Vă mulțumesc din suflet pentru această înaltă distincție. Este ceva deosebit pentru mine, pentru sufletul meu. Am colaborat foarte bine, de-a lungul anilor, cu primăria, biserica, școala, căminul cultural. Dorința mea a fost să las fapte, nu vorbe, și aici la Rădășeni.”, a spus Gheorghe Popa. „Cu ajutorul lui Dumnezeu, dacă voi mai putea, voi continua, pentru că faptele se văd și rămân. Mulțumiri domnului primar și tuturor, vă mulțumesc și vă rămân îndatorat sufletește pentru această zi deosebită.”

După momentul înmânării titlului, cei prezenți i-au cântat distinsului învățător tradiționalul „La mulți ani”.

Gheorghe Popa are 75 de ani, împliniți la începutul lunii octombrie, iar mai bine de 40 de ani s-a dedicat educației, folclorului, tradiției și etnografiei.

Învățătorul, originar din satul Rotopănești, comuna Horodniceni, este părintele mai multor muzee de mici dimensiuni, deschise în zona Fălticeni, cu obiectele pe care le-a salvat din gospodăriile țăranilor și care urmau să ajungă pe foc sau la groapa de gunoi, fie altele care se aflau depozitate .

Pe mare parte dintre acestea le-a cumpărat din propriul buzunar, pe câteva le-a primit spre păstrarea memoriei înaintașilor.

ȘTIRI