Experiențe inedite într-un nou proiect. Elevii Colegiului „Vasile Lovinescu” învață despre bucătăria fuzionalăEducație

Experiențe inedite într-un nou proiect. Elevii Colegiului „Vasile Lovinescu” învață despre bucătăria fuzională

       Accesări: 1532

Un nou proiect internațional aduce experiențe inedite tinerei generații. Elevii Colegiului „Vasile Lovinescu” sunt invitați să descopere esența unei tendințe tot mai la modă în zona gastronomică. Este vorba despre bucătăria fuzională, care inovează prin amestecul neașteptat de ingrediente și stiluri de preparare din diferite colțuri al lumii.

Aceasta este tema pe care o propune proiectul educațional ”A World Of Cuisine” (O lume a bucătăriei) ce face parte din Acțiunea cheie 2 – componenta formare profesională (KA210 VET 2021-1-TR01-KA210-VET000029335), parteneriate la scară mică.

Proiectul, inclus în programul Erasmus+, se desfășoară timp de 16 luni și are ca parteneri instituții de învățământ din Turcia (Dr.Sadık Ahmet Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi), Letonia (Viesnīcu Biznesa Koledža) și România (Colegiul „Vasile Lovinescu”).

Activitățile propuse participanților sunt invitații la creativitate, elementul central fiind gustul bun.

Autorii proiectului și-au propus să obțină un melanj de elemente specifice artei culinare din Turcia, România și Letonia, de la geografia alimentației la importanța serviciilor de alimentație publică în economia turismului.

Descoperind bucătăria fuzională

Schimbul de bune practici în domeniul turism și alimentație, având ca temă bucătăria fuzională, este principalul scop al proiectului.

Autorii acestuia spun că elevii din școlile partenere vor înțelege mai bine propria cultură și gastronomie, dar vor crea și o sinteză a elementelor specifice bucătăriei din cele trei țări.

În altă ordine de idei, liceenii vor descoperi școala culinară și frumusețile acesteia la nivel practic și teoretic.

Bucătăria fuzională inovează prin amestecul neașteptat de ingrediente și stiluri de preparare din diferite colțuri al lumii.

În cazul acestui proiect vor fi sinteze și mixuri inedite între bucătăria turcească, letonă și românească, păstrând elementele locale și descoperind caracteristici culturale comune.

Fuziune între creativitate și formare

Până acum au fost desfășurate trei activități care au pus accentul pe cunoaștere și inventivitate.

Startul s-a dat cu un curs de formare pentru profesori în Turcia, despre inovația în artele culinare, și unul în Letonia, pentru elevi și profesori, bazat pe inovare în domeniul culinar și bucătăria creativă.

Ateliere gastronomice pe internet realizate de către elevii din cele trei țări, sub îndrumarea profesorilor participanți la proiect. Înregistrarea materialelor filmate (rețete de preparate tradiționale, modificate prin metode fuzionale). Prezentarea, de către elevi, a pașilor urmați în realizarea acestor rețete, s-a desfășurat în februarie 2023. Votul asupra rețetelor și performanțelor elevilor va avea loc luna viitoare.

Participanții urmează să desfășoare o sesiune de prezentare/demonstrație practică a meniurilor de tip gătit fuzional, concepute de elevi, în România (aprilie 2023). Vor participa câte trei elevi din fiecare țară, câștigători desemnați în urma votului electronic.

După această etapă va fi realizat un manual electronic cu rețetele elaborate de elevi, dar și cu alte rețete tradiționale, cu descrierea gastronomiei celor trei țări.

Ateliere de creație culinară

Elevii Colegiului Vasile Lovinescu, selectați pentru acest proiect, au participat la întâlnirea de lucru din Letonia, și au schițat propriile meniuri, au gătit preparate prin care au îmbinat tradiții culinare românești cu cele din Letonia sau Turcia și au trecut de proba de foc, atelierele de creație culinară, la care au explicat ce au gătit și cum s-au documentat pentru aceasta.

Fiecare elev a avut de realizat o prezentare a meniului ales, a tehnicilor, ingredientelor și ustensilelor folosite, a stilurilor culinare îmbinate și un rezumat al propriilor experiențe acumulate până acum prin participarea la proiect. Acestea s-au desfășurat pe internet, în direct, în limba engleză, folosind o platformă pentru videoconferințe.

Elevii participanți sunt Miruna Rotaru, Alexandru Grosoaia și Andrei-Emanuel Pușlău (clasa a XII-a industrie alimentară), Ariton Alexia (clasa a X-a industrie alimentară), Denisa-Elena Văleanu și Sofia Aneculăesei (clasa a X-a turism și alimentație).

Trei dintre ei vor fi selectați de către un juriu format din profesorii din celelalte două țări partenre și vor reprezenta școala la ultima etapă a proiectului, care se va desfășura la Fălticeni, în aprilie 2023.

Profesoara Cristina Buta, membru în echipa de proiect, a explicat faptul că experiența acestor ateliere s-a dovedit solicitantă, care a cuprins activități și situații inedite, precum și o paletă întreagă de emoții.

Ultima etapă, cea de la Fălticeni, se anunță de asemenea foarte interesantă, pentru că rezultatele muncii elevilor vor putea fi admirate pe viu și degustate într-o activitate foarte așteptată.

Toate secvențele filmate până acum vor fi disponibile prin intermediu portalului proiectului, http://www.aworldofcuisine.com/home-page

Echipa din proiect

Responsabil proiect

  • Profesor Monica Crețu

Membri

  • Profesor Cristina Buta
  • Profesor Amalia Stafie
  • Profesor Elena Bălan
  • Profesor Cristi Acatrinei

Elevi

  • Alexandru Grosoaia – Râșca
  • Miruna Rotaru – Mălini
  • Andrei Pușlău – Fălticeni
  • Alexia Ariton – Fălticeni
  • Denisa Văleanu – Drăgușeni
  • Sofia Aneculăesei – Rădășeni

ȘTIRI