Eveniment la Mănăstirea Slătioara. Opt arhierei au participat la ceremonia întronizării PreaSfinţitului DavidReligie

Eveniment la Mănăstirea Slătioara. Opt arhierei au participat la ceremonia întronizării PreaSfinţitului David

       Accesări: 10769

Moment solemn în zi de sărbătoare. La Mănăstirea Slătioara s-a desfășurat joia trecută ceremonia de întronizare a unui nou episcop al Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi. Arhimandritul David a fost ridicat la treapta arhieriei cu ocazia praznicului Bunei Vestiri.

Numeroși credincioși au luat parte la acest eveniment oficiat la Catedrala „Schimbarea la Față”.

Mitropolitul Demosten și alți șapte arhierei, alături de preoți și diaconi, au participat la întronizarea PreaSfinţitului David.

Sfântul Sinod l-a așezat ca nou Episcop al Eparhiei Neamțului.

Arhimandritul David era rânduit, până nu de mult, să oficieze serviciile religioase la Mănăstirea Păiseni, din comuna Cornu Luncii.

Alma Clinic - Clinica Suceava si Falticeni
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

După citirea gramatei mitropolitane, care atestă așezarea așezarea Preasfinţitului Episcop David în demnitatea de Episcop al Neamțului, Mitropolitul Demosten i-a oferit Mitra, accesoriul liturgic folosit de arhierei pentru acoperirea capului, având forma coroanei sau diademei de odinioară a împăraţilor bizantini şi simbolizează „cununa de spini a Mântuitorului, precum şi mahrama de pe capul Lui.

La rândul său, Preasfinţitului Episcop Sofronie i‑a înmânat Preasfinţitului Episcop David însemnele arhiereşti (mantia, crucea, engolpionul şi cârja arhierească), după care l‑a aşezat în scaunul de arhiereu din Catedrala Mitropolitană.

Ceremonia de întronizare a fost precedată de Sfânta Liturghie, săvârşită de Înaltpreasfinţitul Demosten, Arhiepiscop și Mitropolit al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România, împreună cu un sobor de arhierei, preoţi, diaconi și psalți.

Din soborul arhiereilor au făcut parte PS Sofronie Suceveanul, PS Teodosie Brașoveanul, PS Iosif Botoșăneanul, PS Antonie Băcăuanul, PS Glicherie Ieșeanul, PS Dionisie Gălățeanul și PS Evloghie Sibianul.

La cuvântul de învățătură, Mitropolitul Demosten a subliniat importanța praznicului Bunei Vestiri, a luptei pe care atât Sfântul Ierarh Glicherie Mărturisitorul, cât și sfinții de-a lungul timpului au purtat-o pentru păstrarea adevărului ortodoxiei, încurajându-l pe noul episcop să fie pildă vie de sfințenie.

În prima sa omilie ținută din postura de arhiereu, PreaSfințitul David Nemțeanul și-a axat discursul pe legătura dintre fapte și credință, amintind că unul dintre modelele de urmat este Sfântul Ierarh Glicherie Mărturisitorul, apărător al dreptei credințe și bun arhipăstor al bisericii lui Hristos.

ȘTIRI