Eveniment deosebit în Comuna Baia. Slujbă de pomenire pentru voievodul Ștefan cel Mare și oștenii care s-au jertfit în bătălia de acum 554 de aniSpecial

Eveniment deosebit în Comuna Baia. Slujbă de pomenire pentru voievodul Ștefan cel Mare și oștenii care s-au jertfit în bătălia de acum 554 de ani

       Accesări: 2034

Trecutul nu trebuie dat uitării. Acesta este mesajul transmis de autoritățile Comunei Baia care au organizat luni un eveniment dedicat Bătăliei de la Baia, un moment de referință în istoria Moldovei și a primei capitale, trecută atunci prin foc și sabie. Anul acesta s-au împlinit 554 de la ani de la această luptă în care voievodul Ștefan cel Mare l-a învins pe Matia Corvin, regele Ungariei.

Evenimentul s-a dorit un arc peste timp, în amintirea cruntei bătălii din noaptea zilei de 14 spre 15 decembrie 1467, soldată cu mari pierderi omenești pe ambele părți.

La Biserica Albă, ctitoria ridicată de domnitorul Ștefan cel Mare, după înfrângerea regelui ungur, a avut loc slujba Vecerniei, oficită de preotul protopop Adrian Dulgheriu alături de un sobor de preoți din Baia și din împrejurimi.

Au participat primarul Maria Tomescu, viceprimarul Mihai Biserică, dar și consilieri locali, numeroși săteni și elevi costumați în straie populare.

Organizat de Primăria Comunei Baia, pentru al cincilea an consecutiv, evenimentul amintește despre curajul și jertfa oștenilor moldoveni, despre biruința domnitorului lor.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Două momente deosebite au marcat slujba religioasă: primul a fost intonarea troparului Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, de către elevii școlilor din Baia, iar al doilea a fost pomenirea domnitorului Ștefan cel Mare, a membrilor familiei și a rudelor voievodului Moldovei, după un vechi pomelnic existent la Putna.

La finalul acestora, părintele protopop a ținut un cuvânt de învățătură, iar primarul Maria Tomescu un scurt discurs în care a punctat necesitatea organizării acestui eveniment, cât și legătura puternică dintre trecutul și prezentul localității Baia.

După momentul religios, elevii au susținut un program de colinde atât în incinta lăcașului, cât și în așezământul social din curtea Bisericii Albe.

Evenimentul s-a încheiat cu un recital de colinde susțin de elevii din Comuna Baia.

Primarul Maria Tomescu a subliniat că evenimentul va fi organizat anual, ca dovadă de cinstire, pomenirea și recunoștință față de voievodul Ștefan cel Mare și toți cei care s-au jertfit în bătălia sângeroasă de la Baia.

ȘTIRI