Eroii satului Petia au fost comemorați. Sfințire de drapel și gest de recunoștință pentru veteranul Ștefan ȚăranuRural

Eroii satului Petia au fost comemorați. Sfințire de drapel și gest de recunoștință pentru veteranul Ștefan Țăranu

       Accesări: 1331

Dublă aniversare la moment de sărbătoare. Autoritățile Comunei Bunești au marcat duminică, 14 mai, Ziua Eroilor satului Petia. Evenimentul, cu încărcătură spirituală și sufletească aparte, se înscrie în seria manifestărilor de tradiție din localitate.

Anul acesta s-au împlinit 20 de ani de la prima comemorare și 21 de ani de la înălțarea Monumentului Eroilor.

Tineri, adulți și vârstnici au fost alături de primarul Ioan Ștefan, viceprimarul Ioan Dolceanu și invitații acestora.

Slujbă de pomenire pentru eroii satului

Mulți dintre localnici au venit îmbrăcați în straie populare și cu coșurile pline cu bunătăți pentru a fi sfințite și oferite în memoria celor căzuți pe câmpurile de luptă.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Evenimentul a fost deschis cu slujba de pomenire pentru eroii satului.

Serviciul religios a fost oficiat de preotul Constantin Tudosă, paroh al satului Petia, alături de preoții Ioan Roșu, Gheorghe Roșu și Florin Grigorescu, din celelalte parohii ale comunei Bunești.

Acesta din urmă s-a adresat celor prezenți arătând că manifestarea comemorativă pentru eroi este datorie și semn de respect față de jertfa acestora.

„Este semnul neuitării noastre față de eroii acestui sat. Cu jertfa sângelui au apărat glia, neamul, limba și credința noastră strămoșească. Să primească Dumnezeu jertfa lor, însă toată viața bravilor noștri eroi, ostași români care plecau în luptă, era pusă tot sub paza lui Dumnezeu.”,, a spus părintele Grigorescu. „Când cineva pleca la luptă, urarea cea mai des întâlnită, pe care o făceau cei care rămâneau acasă, era „Dumnezeu să te aibă în pază!”. Noi avem aceeași datorie ca și ei să ne apărăm demnitatea națională, credința ortodoxă, limba și neamul, că prin acestea existăm și păstrăm pecetea comunității și identității naționale.”

Primarul Ioan Ștefan le-a adresat, la rândul său, câteva gânduri localnicilor adunați în centrul satului natal.

„Este zi de sărbătoare la Petia. Îi comemorăm pe eroii noștri și aș vrea să le mulțumesc preoților, care întotdeauna au fost alături de noi. Mulțumesc domnului viceprimar, consilierilor locali și consătenilor care vin aici, ca să îi cinstim pe cei care s-au jertfit pe câmpurile de luptă.”, a spus primarul comunei Bunești. „Este o dublă aniversare, pentru că îl sărbătorim și pe veteranul Ștefan Țăranu, căruia îi dorim sănătate. Sperăm ca în fiecare an să fie alături de noi.”

La finalul ceremoniei religioase primarul Ștefan și viceprimarul Dolceanu au depus o coroană de flori în memoria eroilor satului.

Sfințirea drapelului și sărbătorirea unui veteran la 100 de ani împliniți

Alte două momente aparte, în cadrul aceluiași eveniment, l-au constituit sfințirea drapelului și sărbătorirea unui veteran la 100 de ani de viață.

Rugăciuni au fost înălțate și pentru sfințirea steagului național al României, care, începând din 14 mai, flutură și la acest monument din eroilor satului Petia.

Drapelul a fost înălțat pe catarg în acordul Fanfarei „Flori de pe Șomuz”, care a intonat Imnul de stat.

De la un moment de suflet la altul.

Pe cel mai longeviv locuitor al comunei Bunești și, în același timp, veteran de război, autoritățile locale au ținut să-l felicite și să-l sărbătorească la împlinirea celor 100 de ani.

Edilul localității, Ioan Ștefan i-a înmânat diploma aniversară și un mic sprijin financiar, după ce în urmă cu câteva zile l-au vizitat acasă pentru a-l sărbători și a-i ura „La mulți ani” la ziua de naștere.

Ștefan Țăranu, un model pentru comunitatea locală, i-a mulțumit și le-a urat tuturor, dar și lui, multă sănătate.

Evenimentul s-a încheiat cu un program de muzică de fanfară și un scurt recital de muzică populară.

ȘTIRI