Elevii fălticeneni au marcat Săptămâna Francofoniei. Activități de creație la Colegiul „Nicu Gane” și atelier de lectură la Școala Gimnazială „Ion Irimescu”Educație

Elevii fălticeneni au marcat Săptămâna Francofoniei. Activități de creație la Colegiul „Nicu Gane” și atelier de lectură la Școala Gimnazială „Ion Irimescu”

       Accesări: 938

Acțiuni școlare dedicate unei limbi de circulație internațională. Săptămâna Francofoniei a fost marcată și anul acesta de elevii fălticeneni, în două unități de învățământ fiind organizare activități dintre cele mai diverse. Acestea s-au derulat săptămâna trecută, ca un preambul pentru ziua de 20 martie.

La această dată se sărbătorește Ziua Internațională a Francofoniei, iar pentru iubitorii limbii franceze este un prilej de a evidenția frumusețea acesteia.

Momentul a fost marcat diferit, dar extrem de atractiv, la Colegiul Național „Nicu Gane” și la Școala Gimnazială „Ion Irimescu”.

Concurs de machete cu obiective turistice din Franța

Profesorii catedrei de franceză de la colegiul fălticenean, Liliana Rădulescu, Munteanu Carmen, Laura Cotruț, Raluca Ungureanu, Ovidiu Simion, au pus accentul pe creativitate și au decis să organizeze un concurs de machete.

Elevii de la ciclurile gimnazial și liceal au fost invitați să participe cu proiecte care să pună în lumină obiective cunoscute din Franța, atracții turistice și nu numai.

Provocarea a fost acceptată, iar reacțiile s-au cristalizat în 61 de proiecte, unul mai interesant ca altul. Au fost realizate machete din sticlă, lemn, hârtie, plastic sau polistiren, care au reprezentat Arcul de Triumf, Turnul Eiffel, Coloana Juillet, Piramida de sticlă, Disneyland, Festivalul de la Cannes sau Stadionul Franței.

Misiunea juriului, alcătuit din profesorii Luminița Corbu, Irina Suman, Sorin Gafencu, n-a fost prea ușoară în desemnarea unui câștigător al concursului de proiecte.

Din acest motiv au fost acordate șase premii întâi: clasa a VII-a- Le Château de Carrouges, clasa a VIII-a – La cité des sciences et de l”industrie, clasa a IX-a A – La Colonne de Juillet, clasa a X-a F – L’Arc de Triomphe, clasa a XI-a A – Le Jardin de Luxembourg, clasa a XII-a F – Le Stade de France.

Atelier de lectură în limba franceză

Și la Școala Gimnazială „Ion Irimescu” activitățile organizate au subliniat afinitatea pentru limba franceză.

Alături de profesoarele Alina Samsonescu și Anca Nastasă, elevii claselor V-VIII au luat parte la acțiuni prin care au promovat Francofonia, în scopul dezvoltării unei perspective interculturale și a interesului pentru elemente de civilizație semnificative din spațiul francofon.

Participanții au vizionat prezentări diverse, au aflat ce înseamnă termenul „Francofonie” și care sunt țările membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF).

Alte activități au vizat prezentarea de referate despre scriitori francezi, monumente și simboluri din Franța, despre bucătăria franceză și despre moda de la Paris.

Copii au fost invitați, de asemenea, să compună acrostihuri pornind de la cuvântul „Francophonie”.

Activitățile de ordin cultural nu au lipsit din program.

Un atelier de lectura a fost organizat în săptămână dedicată limbii franceze.

Elevii au citit scurte fragmente din povești, au recitat poezii și au ascultat texte în limba franceză, dar au realizat și rezumate, toate în limba lui Molière, însoțite de imagini reprezentative.

ȘTIRI