Elevii care salvează vieți. 12 tineri de la Colegiul „Mihai Băcescu” au donat sânge pentru două cazuri medicale graveEducație

Elevii care salvează vieți. 12 tineri de la Colegiul „Mihai Băcescu” au donat sânge pentru două cazuri medicale grave

       Accesări: 1656

Fapte mai presus de cuvinte. Tinerii de la un colegiu din Fălticeni s-au pus în slujba binelui care, asemenea bunului samaritean, îi ajută necondiționat pe semenii lor. Încurajați de profesorul Bogdan Dumitriu să doneze sânge, ca act de responsabilitate civică, 14 elevi au participat la o nouă acțiune de donare de sânge.

Este a doua campanie inițiată în acest an școlar la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, locul unde lecțiile de viață sunt împărtășite prin experiențe personale.

Planificată cu mult timp înainte, acțiunea a fost orientată spre un caz medical extrem, pentru sprijinirea tânărului Cosmin Gavriluță, din satul Oniceni, care a suferit o intervenție chirurgicală pe creier. Fostul absolvent al colegiului fălticenean trebuie să urmeze acum proceduri de tratament și recuperare care sunt costisitoare.

Profesorul Bogdan Dumitriu, împreună cu profesoara Silvia Chirilă și alți 14 elevi s-au deplasat la Centrul de Transfuzie Sangvină din Suceava pentru a dona sânge, iar tichetele obținute să le ofere spre ajutorul lui Cosmin.

Cu puțin timp înainte de campanie de donare de sânge, un alt caz a fost făcut cunoscut inimosului profesor de informatică. Este vorba despre cazului micuțului Sebastian Agape, în vârstă de 4 ani, internat la Secția Oncologie a Spitalului Sfânta Maria din Iași, care avea nevoie urgentă de sânge, cu precădere de la bărbați, grupa de sânge A2, RH negativ (pentru extragerea unei componente specifice din sânge).

Impresionați de gravitatea cazului, alți doi tineri s-au alăturat campaniei de donare.

Din cei 16 donatori, 14 elevi și doi profesori, doar 12 au fost acceptați, în urma analizelor, de specialiștii Centrului de Transfuzie Sangvină să doneze.

Au reușit să doneze sânge tineri care au mai participat la astfel de acțiuni, dar și unii aflați la prima experiență, elevi proaspăt ajunși la vârsta majoratului. Alexandru-Aris Bîgu, Vasile Ocheană, Andrei Știrbu, Denis Aioane și Elisabeta Luca, toți elevi din clase terminale, sunt elevii din grupul donatorilor “boboci”.

Tot din clase a XII-a, dar la a doua donare, au participat Alexandru Simion, Vlad Tenciu și Iulian Țuruc.

Au răspuns apelului umanitar, învoindu-se de la serviciu, și doi absolvenți, Andrei Vasiliu și Alexandru Nechifor.

Profesorul Bogdan Dumitriu i-a felicitat pe tineri pentru spiritul de solidaritate și face un apel public ca cei care pot dona sânge pentru micuțul Sebastian să nu ezite să o facă.

ȘTIRI